OTVOREN 48. LEVAČKI SABOR PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU

0

REKOVAC-Tradicionalni 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, otvoren je večeras u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca.

-Velika mi je čast što sam u manastiru Kalenić, na Levačkom saboru. Kada imate ovakvu svetinju iza sebe, kada se setite kakve ste vladare imali, pa kada znate da je ovo napravio kralj Aleksandar, a onda se zapitate ko u okruženju ima bilo šta slično. Nema niko. Ponekad me bude sramtota što ne uradimo više da što više ljudi sa strane dođe da vidi koliko smo veliki. Imamo neverovatnu veliku kulturu i istoriju. Mi smo pre svega verujući narod, nas je vera održala. Nama je porodica najvažnija i zato su sabori dobri, svuda se u Srbiji nešto dešava iz dana u dan. Postala je Srbija živa. Skuplja se narod oko manastira, rakao je na otvarajući manifestaciju narodni poslanik i član Predsedništva  SNS Vladimir Đukanović.

Otvaranju sabora prisustvovali su vladika Šumadijski Jovan, ambasador Palestine Muhamed Nabham, konzul Palestine Alala, državni sektretar Velimir Stanojević, kao i predstavnici susednih opština i gradova.

Dr Aleksandar Đorđević

-Zemlja i narod postoje u svom pravom identitetu samo ako neguju svoju tradiciju i izvorene vrednosti. Sabor u Levču dostojno predstavlja ovaj kraj u Šumadiji, koji neguje stare običaje i kulturu. Iz poštovanja prema precima i dužnosti prema potomcima, moramo uložiti napore da očuvamo vrednosti kulture, tradicije i običaje koje smo nasledili. Jedino na taj način Levač može da živi, sa svojom prirodom, istorijom i kulturom, ponosom i dostajnstvom, rekao je predsednik te opštine dr Aleksandar Đorđević.

U nastavku je usledio scenski prikaz ,,Ostaviše spomen rodu srpskom” u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U okviru programa učestvovali su i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli, kao i folklorni ansambli ,,Grozd” iz Aleksandrovca i ,,Tradicija” iz Trstenika. Na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke u nedelju 6. avgusta centralni deo manifestacije je svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13 časova počinje takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni nastup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Program se nastavlja dodelom povelje ,,Brativoje Marković” i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje. Pored toga, posetioci će moći da vide izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ ,,Dušan Popović,, u Kalenićkom Prnjavoru,manifestaciju ,,Zlatne ruke Levča” u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti, takmičenje zdravičara i  ,,Ulica starih zanata” u okviru koje se predstavljaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.

Nema komentara

Ostavite komentar

3 − 2 =