PALMA – RADNICIMA FABRIKE KABLOVA OTPREMNINE I POVRATAK NA POSAO

5

JAGODINA-Posle Jagodinske pivare, u Fabrici kablova biće proglašen stečaj, potvrdio predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma.
-U Fabrici kablova biće uveden stečaj. Rekao sam sindikatima da svi radnici uzmu otpremnine. Imamo tri zainteresovana kupca za Fabriku kablova. Na posao će biti vraćeni svi radnici i biće zaposleni novi. Fabrika će dobit novu tehnologiju zahvajujući kojoj ćemo vratiti tržište u celom svetu, kao što je nekad bilo. To treba i mora da mi verijete, jer ja znam šta je privreda, rekao je Palma obraćajući se Jagodincima. palma 1
On je dodao da Fabrika kablova neće biti ugašena, već će po modelu Jagodinske pivare biti uveden stečaj, otpisani dugovi.
-Radnici Jagodinske pivare dobili su otpremnine u visini od 300 evra po godini radnog staža, svi su vraćeni na posao i imamo pet potencijanih kupaca za najbolje pivo u Evropi. Nikada nećemo dozvoliti da Jagodinska pivara bude ugašena. Iako, nismo imali ministre u Beogradu da odlučujemo o tome, istakao je Palma.

5 Komentari

 1. Mlad i školovan kadar ubrzano napušta grad jer nema gde da se zaposli osim da šije gaće za 15000 dinara , elektro inženjeri, ekonomisti, mašinci … netrebaju ovom gradu.
  Inače, kada se ode u stečaj u 95% slučajeva se ide u likvidaciju (Resava, Minel, Žitomlin, Palas, Morava, Pomoravka, Budućnost…), kupac nema obavezu da zaposli ni jedng radnika, nema obavezu da nastavi sa osnovnom delatnošću preduzeća.
  Otpremnina je inače 200 EUR-a po godini staža!
  Vrsni privrednik čeka javni poziv kako bi kupio silose Jagodinske pivare za sitne pare, a ti narode uzimaj otpremninu i čekaj da te vrate na posao!
  Vedjanje inteligencije!

  • Obzirom da u Vladi Srbije postoji zvanicni registrovana ponudasa kojom je upoznat i nas Predsednik gospodin A.Vucic o preuzimanju svih 1300 trenutno zaposlenih radnika od strane jednog srpsko-americkog konzorcijuma i otvaranju jos 1300 radnih mesta za zaposlenje dodatnih mladih radnika sa biroa rada,bez ikakvih drzavnih subvencija,dakle na teret investitora,sto predstavlja maksimalno povoljnu ponudu koju niko i nikakvim manipul-acijamane moze osporiti po Zakonu o privatizaciji,ne postoji nikakve mogucnosti o uvodenju stecaja u ovo preduzece sve dok se ne dokaze da ova ponuda nije validna sto je prosto nemoguce,na zalost mnogih,posebno sindikalnog i upravnog rukovodstva ovog preduzeca koje ga je i dovelo na rub propasti pa bi sada ,stecajem na silu i prevarom radnika zeleli da produze svoje pljackaske mandate jos koju godinu i da na miru zataskaju svoje lopovluke tako sto se radnicima obecava povratak na radna mesta po uzima-nju socijalnog programa od 6-7000 evra [300/god.]sto znaci posle prodaje svojih radnih mesta,verovatno kao nagradu sto su i njih uspeli da uvuku u ocigledan vid prevare poreskih obaveznika koji bi i tu prevaru morali plate iz svojih dzepova.
   Prema tome,postovani radnici budite svesni i ne nasedajte na sitne trikove raznoraznih sitnih prevaranata jer socijalni programa se daje samo radnicima koji ostaju bez radnih mesta a ne i onima koji bi da tim sredstvima kapitalisu slicno onima koji imta sredstva nude.Stoga ,drugovi radnici,cuvajte radna mesta koja imate,duplirajte ih ako vam se to vec nudi i budite sigurni da ce vam na tome i sam Predsednik A.Vucic pomoci i cestitati.

 2. Prema najnovijoj informaciji od strane Ministarstva privrede upucena na ime Save Trifunovica o kojoj je kopijom obavesten i Predsednik Aleksandar Vucic model i metod privatizacije o prodaji imovine fks-a do sada nije promenjen,tako da nema ni pomena da ce fabrika kablova otici u stecaj a radnici biti nagradeni sa po 300 evra godisnje zato sto bi trenutno ,,uzeli socijalni program po 6-7000 evra “da bi nakon toga bili nagradeni povratkom na ista radna mesta i nastavili posao.Ova i ovakva ponuda bila za svakog zaposlenog radnika fantasticna bajkovi-ta nagrada ali samo kao u bajkama.
  Prema ponudi,koja od strane konzocijuma,,Trifunovic-kablovi“postoji u Vladi Srbije po kojoj je predvideno preuzimanje svih 1300 trenutno zaposlenih radnika i otvaranje jos tolikog broja,dakle 1300 novih radn-ih mesta,za nezaposlene sa biroa rada i to bez ikakvih subvencija od strane drzave ,povecanje proizvodnje za 3,5 puata vec tokom prve godine i dokapitalizacija preduzeca u iznosu vecem od njegove procenjene vrednosti,najmanje 15-20 %, po zakonu o privatizaciji a posebno prema svakodnevnim izjavama naseg Predsednika,gospodina Vucica da ce se boriti svim svojim bicem za ocuvanje i otvaranje novih radnih mesta,nema nikakvog opravdanja za uvodenja stecaja,poseb-no ne u uslovima postojanja ovakve ponude,koja se nikakvim pa ni st-ecajnim mahinacijama ne moze da proglasi nezadovoljavajucom.
  Zato,drugovi radnici,ukolkiko zelite da sacuvate svoja radna mesta i istovremeno zaposlite 1200-1300 svojih bliznjih, ne uzimajte nikakve socijalne programe jer time prodajete svoja radna mesta i nema toga ko ce vam ih posle te prodaje vratiti.Moj vam je savet ne nasedajte i cuvaajte to kako vam i sam Predsednik kaze.

 3. jagodinka

  Obzirom da u Vladi Srbije postoji zavedena i pod tacno utvrdenim brojem ponuda o preuzimanju svih 1300 zaposlenih radnika kao i cvrsto preuzimanje obaveze o otvranju novh 1300 radnih mesta za zaposlenje 1300 mladih radnika sa biroa rada i finansiranje povecanje proizvodnje ,odmah na startu za preko 3,5 puta,sto je vrlo povoljna ponuda koja se ne moze nikakvim stecajnim mannipulacijama poreci sto bi mnogi mesetari inace zeleli,nije po zakonu moguce uvodenje stecaja u fks-u mimo odluke vlade o prodaji imovine.Zato radnici treba mirno da odbiju svako nudenje socijalne pomoci ako misle da sacuvaju soja radna mesta jer to je zamka rukovodstva upravnog i posebno sindikalnog fks-a da na prevaru,,radnici prodaju svoja radna mesta“i odu na ulicu isto kao i radnici pivare a da oni u stecaju ostanu jos koju godinu dok ne dokrajce ovaj kolektiv jer nista ih i ne veze za njega a stecajem bi definitivno prikrili sve zloupotrebe vezane za propast fks-a kome su sami naj vise doprineli.Radnici,prst na celo i cuvajte fabriku!Uostalom poslusajte naseg Predsednika,Gospodina Vucica koji o tome, u zadnje vreme, neprestano govori i upzorava sve gradane a posebno radnike.

 4. Otpremnine po zakonu se daju radnicima cija se radna mesta stecajem gase da bi mogli da se snadu dok ne nadu uhlebljenje u nekoj drugoj firmi ili ne foriraju neki sopstveni biznis.Kada bi se ta sredstva davala ovako kako je JS zamislilla onda bi svi radnici jurnuli na socijalni program od 6-7000 evra i da pri tom ostanu ili da se vrate na svoja radna mesta.
  Sto se stecaja tice fabrika kablova ima,prema obavestenju Vlade Srbije vrlo primamljivu ponudu za privatizaciju tako da stecaj ne dolazi u pitanje sve dok je ta ponuda u opciji,validna a ona upravo to i jeste i obuhvata prijem,preuzimanje svih 1300 radnika stalno zaposlenih i otvaranje jos 1300 radnih mesta za isto toliki broj novoprimljenih radnika sa biroa rada.Sve ovo uz obezbedenje finansiranja preko 15-20% procenjene vrednosti imovine fks-a cini ovu ponudu atraktivnom i primamljivom i ne moze se nikakvim stecajnim manipulacijama premasiti njena vrednost da bi se ona ucinila losom varijantom.Zbog svega ovoga,postovani radnici, prst na celo,cuvajte ono sto imate jer u protivnom ostacete na ulici i bez novca i bez posla.

Ostavite komentar

dvanaest − deset =