POSLE DESETAK GODINA OD OBEĆANJA – JAGODINA GRADI POZORIŠTE

0
Prvi redovi u pozorištu bez političara

JAGODINA-Posle desetak godina od najave predsednika Skupštine grada Jagodina Dragana Markovića Palme, taj grad za nekoliko dana raspisaće tender za izgradnju nove zgrade pozorišta, potvrđeno je večeras na otvaranju 45. Dana komedije.
-Ovih dana biće raspisan tender ta izgradnju nove pozorišne zgrade u Jagodini, izjavio je umetnički direktor tog festivala Dobrica Milićević i dodao ,,to proverena vest i da nije predizborna kampanja, budite sigurni u to”. Inače, Jagodina se inače hvali podatkom da je u proteklom periodu obnovila u ,,90 odsto od 52 sela, domove kulture i opremila svim neophdonim sadržajima”.
-Da li je naš festival posle gotovo pola veka ostavio neke tragove u životu Jagodine?, zapitao se Milićević i odgovorio da je festival ostavio dubok trag i da je taj grad ,,dobio brojnu,divnu i fantastičnu publiku”.

Dobrica Milićević, umetnički direktor Dana komedije
Dobrica Milićević, umetnički direktor Dana komedije

-Nema pozorišne akademije bez Jagodinaca, nema profesionalnog pozorišta u kome ne igra neko od Jagodinaca, u tome vidim tragove festivala. Mira Banjac me pitala zašto Jagodina nema profesionalno pozorište, odgovorio sam da je imala pre 60 i više godina, ali i da ćemo ponovo formirati pozorište, istakao je na kraju Milićević.
Na otvaranju festivala igrana je predstava „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta u Beogradu.
Glumac Ivan Bekjarev dobitnik je nagrade za životno delo „Zlatni ćuran“, koja će mu biti uručena na zatvaranju festivala 27. marta.
Festival traje do 27. marta i biće prikazano sedam predstava pozorišnih ansambala iz Beograda, Užica, Kragujevca, Zrenjanina i Kikinde.
U takmičarskom programu publika će videti i komade „Prs’o“ Remi de Voa, u režiji Olje Đorđević Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i „Kidaj iz moje kuhinje“ Reja i Majkla Kunija, u režiji Andree Lazić i izvodjenju Šabačkog pozorišta.Za nagradu festivala takmičiće se i predstave JDP-a „Razbijeni krčag“ reditelja Igora Vuka Torbice i „Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića u režiji Darka Bajića, Zvezdara teatra iz Beograda.Na zatvaranju, 27. marta nastupiće glumci Dadova sa predstavom „Rucante“ u režiji Slavenka Saletovića.
sa otavranja dana koemdije-jagodina-g.j.
Predsednik žirija je teatrolog Raško Jovanović, a članovi glumica Branka Pujić i književnik Živorad Djordjević iz Jagodine, kao predstavnik grada domaćina.
Žiri će odlučivati o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu „Mija Aleksić“, o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran.Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju. Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“ i statuetu „Jovanča Micić“.

Pre formalnog otvaranja festivala u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba „Putujuća pozorišta u Srbiju od druge polovine 19. veka do 1941, godine“, u organizaciji Pozorišnog muzeja Srbije.

Nema komentara

Ostavite komentar

dva × jedan =