POSNI JELOVNIK

0

Predlog kako da osmislite jelovnik za post, a može da posluži i vegetarijancima .
Doručak:
• Hleb (Napravite hleb od integralnog ovsenog i ražanog brasna, dodajte malo ulja, sode bikarbone i prašak za pecivo, vode. Testo podelite na delove i izvaljajte u loptice i stavite na pleh. Pomešajte ulje i izgnječen beli luk, mleveni lan, golicu, biber, bosiljak i premažite testo ). Uz hleb možete da pojedete domaći ajvar (bez šećera i sirćeta) i avokado.
• Proja ( heljdino i integralno ovseno brašno ) sa blitvom ili sa pečurkama; (umesto mleka ide kisela voda).
• Palačinke ( heljdino i integralno ovseno brašno ili od speltinog brašna ), ajvar, biljni namaz ili sa nekim povrćem.
• Žitarice od celog zrna – sa bademom ili sa lešnikom
• Beskvasni hleb + neki namaz (biljni namaz od maslina, namaz od susama, od bundevinog semena) sa salatom.
• Kačamak (napravljen sa heljdinim brašnom ili sa speltinim grizom) sa bademovim mlekom.
• Pita od heljdinih kora sa povrćem (sa tikvicama ili sa plavim patlidžanom ili sa zeljem ili sa kiselim kupusom ).
• Palačinke – Testo spraviti od heljdinog i speltinog brašna, one mogu biti slane (sa biljnim namazom-susamovim tanom + mešana salata ) ili slatke (domaći eurokrem – kokosovo ulje 125 g, kakao, ciment, kardamon, korijander, rogač ( malo ), stevia, badem ili lešnik sirov 4-5 kom., semenke-susam i suncokret).
• Integralna testenina sa povrćem i humusom.
• Dovoljno je odabrati 3 kombinacije i njih kombinovati na nedeljnom nivou.
Ručak
• Brokoli i karfiol sa pečurkama – (Iseckati crni luk i šampinjone, propržiti ih u šerpi. Brokoli i karfiol iskidati na cvetiće pa dodati šampinjonima. Naliti domaću supu i kuvati 20 minuta.Paradajz iseći na kriške (salata) i posuti sirovim suncokretom).
• Ćufte od sočiva sa tikvicama – ( Sočivo potopiti da stoji u vodi oko 6 sati ili preko noći, zatim samleti u blenderu, dodati rendanu tikvicu i dodati začine (mirođija, peršun, biber, majčina dušica…) .Smesu ređati u obliku ćufti na pleh namazan uljem ili na pek papir. Blitvu iseckati na sitno, preko nje dodati usitnjen beli luk i susam; Ovo stavite na pleh i blago zapecite.
• Punjene parpike sa dinstanim tikvicama i prazilukom – bez pirinča.
• Punjene tikvice sa dinstanim pečurkama – bez pirinča.
• Salata (grilovano, bareno i sveže povrće ) sa 30 g badema ili lešnika (sirovi) 1x nedeljno ili sa sirom 1x nedeljno.
• Kinoa obarena pa prodinstana na praziluku sa povrćem ili sa pečurkama dva puta nedeljno maksimalno.
• Grilovane pečurke sa grilovanim povrćem (npr. Grilovana bukovača)- preliveno maslinovim uljem-hladno ceđenim).
• Zelena boranija sa mešanom salatom (bez zaprške).
• Punjene paprika sa crvenim pasuljem (prodinstati crveni pasulj sa prazilukom, napuniti paprike I preliti sokom od paradajza).
• Crveni ili šareni pasulj sa mešanom salatom (bez zaprške).
• Domaće supe ili čorbe (bez zaprške i bez rezenaca).
• Musaka od pečenih paprika I kinoe sa prazilukom I začinima po ukusu.
• Kiseli kupus (sarma,podvarak,salata sa crvenom paprikom) – bez pirinča.
• Ribu uključite danima kada je dozvoljeno.
• Mahunarke možete da jedete češće, pogotovo danima kada je post na vodi.
• Grilovane pečurke dva puta nedeljno.
• Šargarepa, celer i cvekla mogu da se ubace u jelo zbog ukusa, ali da se izvade nakon termičke obrade, mogu da se jedu sveži.
Večera
• Grilovano provrće 2 vrste (zeleno povrće – tikvice i plavi parlidžan, tikvice i zelena paprika).
• Kinoa sa brokolijem (prethodno obarena kinoa pa prodinstana na praziluku) – 2x nedeljno.
• Sveza salata napravljena od 2 vrste zelenog povrća, začinjena susamom, hladno ceđenim uljem od koštica grožđa (1 kafena kašičica ulja).
• Grilovane pečurke (npr. Šampinjoni) sa salatom.
• Potaž od brokolija ( skuvan brokoli izblendirati sa začinima), zelena salata sa šakom bundevinog semena (uveče ne koristiti bademe ili lešnike).
• Grilovane tikvice sa namazom od humusa + zelena salata.
• Zelena boranija sa salatom 2x nedeljno.
• Čorba od tikvica sa mlevenim susamom i lanom.
• Riba danima kada je dozvoljena.
NAPOMENE
• Badem ili lešnik uz doručak ili uz ručak 30 g (3 x nedeljno).
• Razmak između obroka da bude 5-5.30 sati, u tom razmaku možete da popijete limunadu, vodu, biljne čajeve.
• Tečnost uvek da bude 30 minuta pre ili posle obroka, trudite se da uz obrok ne bude puno tečnosti.
• Umesto sirćeta koristite limunov sok.
• Što više koristite začine.

Nema komentara

Ostavite komentar

14 − dva =