PREKO ZVEZDA DO TRNJA-Knjiga Radomira Košanina o Fabrici kablova i gradu koji nekada postojao na mestu sadašnje Jagodine

1

JAGODINA-Knjiga ,,Ad astra per aspera“ autora Radomira Košanina biće promovisana u četvrtak 15. marta u 18 sati u Kulturnom cenru u Jagodini. Priča je vezana za Fabriku kablova i  nekadašnje Svetozarevo, privredni ponos tadašnje države. O civilizacijskom iskoraku i postignućima tadašnjih generacija, nažalost sadašnje mogu samo da sanjaju. Nema više one Fabrike kablova, nema onog grada, nestali su i oni ljudi – savremenija verzija kletve ,,Dabogda imao, pa nemao“. Svedočanstvo Košaninove knjige čuva sećanje na te blistave trenutke, zauvek otrgnuto od zaborava.

1 komentar

  1. Dolaskom demokratije u Srbiju i preuzimanjem Fabrike kablova iz Jagodine iz ruku radnika,,samoupravljaca,,od strane drzave,nastala je era propadanja ne samo giganta kao sto je bila fabrika kablova iz Jagodine vec i mnogih drugih giganata sirom Srbije i bivse Jugoslavije.
    Prema tome,zna se kada su ovaj i mnogi drugi giganti Srbije poceli da osecaju pouke cuvene jevrejske izreke:
    – da bog da,imati pa nemati.
    isto kao sto se zna da su sa ovim gigantima radnici bili ti koji su imali a sada nemaju a to sto oni nemaju sada imaju oni koje drzava brizno cuva i neda da izvrsi ispitivanje poreklo imovine,verovatno iz straha da ispitivaci ne pogrese pa da se ovo sto sada radnici nemaju ne nade sada bas u njihovom posedu.

Ostavite komentar

3 × 3 =