PRIPADANJE STRANKAMA NE VREDI – DANICA MAKSIMOVIĆ: ILI IMATE ILI NEMATE DARA

0

JAGODINA-Dramska umetnica Danica Maksimović, prilikom susreta sa publikom u gradskoj Biblioteci u Jagodini kazala je da glumac ili ima ili nema dara, te da tu ne pomažu ni političke stranke.

-Ili imate dar ili nemate. Ne može niko da vam ga uzme ako imate, a ne može da vam ga da ako ga nemate. Ovo pripadanje strankama ne vredi. Verujte mi. Ne vredi, znam. Glumci ne treba na ovaj način da se angažuju u politici. Sa druge strane situacija u kulturi je taška jer se za kulturu izdvaja 0,006 odsto budžeta, kazala je ona.

Danica Maksimović se osvrnula i na stanje u srpskim pozorištima, hiperprodukciju akademija i glumaca.

– Mladi sada nemaju gde da počnu, nemaju gde da se vide, ko da im pruži šansu da ih vidimo i upoznamo. A toliko akademija sa strane. Mislim da je to previše, zato što nam je zemlja sve manja, sve je više ograničenja na sve strane. U pozorište ne možete da primite nikog novog. Ograničen je broj. Čekamo da neko umre ne daj bože pa da se oslobodi neko mesto. Začarani krug, priča ona i dodaje da je radima u Nemačkoj.

-Oni imaju ugovore na dve godine, svi cirkulišu, pozorište se prokrvi, mnogo je lepo kada oni idu iz Berlina u Minhen, pa u Bazel i Beč. Mi smo daroviti toliko da to boli, gde god odemo oni svi u nas gledaju, pitaju se kako je moguće, kroz smeh priča o svom iskustvu.

Trenutno igra u četiri predstave, a što se tiče pripreme pozorišne uloge ističe da je to novo iskustvo, kao i odrastanje,  saznavanje sazrevanje, učenje.

-Tako sam prenela svom sinu, on je reditelj. On zna, vrlo studiozno radi. Mislim da je to suština. Ovo što sam lepršava i što volim da se šalim, to su predrasude da čovek nije kvalitetan i da nema dovoljno potpore. Stojim čvrsto na svojim nogama, imam sva četiri stuba kod svoje kuće koju sam gradila 40 godina, to je nešto čime se ponosim.

Nema komentara

Ostavite komentar

jedan + jedanaest =