PROMOVISANA KNJIGA O FABRICI KABLOVA – FKS EVROPSKA I SVETSKA ČINJENICA

1
Dr Pavlović i Košanin

JAGODINA- ,,Od zvezda do trnja“ knjiga Radomira Košanina o Fabrici kablova iz Svetozareva – FKS promovisana je večeras.

-U zlatno vreme FKS Jagodina je proglašena za grad sa najvećim standardom stanovništva u SFRJ, odmah posle Maribora, a merila su bila broj automobila i telefonskih priključaka. Što bi se reklo Jagodina je bila lider u regionu. Knjiga je napor da ostane trag o postojanju Fabrike kablova iz Svetozareva i da je bila evropska i svetska činjenica, rekao je večeras pričajući o svojoj knjizi Košanin.

Kada je počela izgradnja Fabrike kablova u Jagodini je živelo 9.000 stanovnika, a posle 10 godina 25.000. Sa razvojem Fabrike rastao je i grad.

-Mnogo toga u čemu uživaju generacije Jagodinaca izgrađeno je velikom finansijskom podrškom i učešćem Fabrike. Reč je zdravstvenim ustanovama, kanalizaciji, objektima kulture…. Radnici su uživali godišnjim odmorima u reprezentativnim kapacitetima širom Jadrana, zimovali su na našim planinama, ali i Češkoj i Poljskoj, podsetio je Košanin.      

Dr Toplica Pavlović je istakao da je vodovod, kojim je Fabrika snabdevana vodom bio dug 7 kilometra i u obimu od 500 mm.

-Železnička pruga 17 putničkih i 53 teretnih, tri lokomotive. Energana sa postorijenjima za proizvodnju električne energije od 2,5 i 7 megavata. Kablovi imaju 183 hektara zemlje, sedam fabrika u četiti opštine.  Malo je fabrika koje su imale 23.000 jedinica proizvoda, rekao je dr Pavlović.

1 komentar

  1. Znamo mi sve to i ponosimo se,ali zašto smo propali ne znamo ili se pravimo da ne znamo.I o tome bi trebalo ra se napiše objektivna knjiga.O gluposti,tvrdoglavosti,sebičluku,samoživosti,svojeglavosti,sujeti,samorekla-
    merstvu,sveznanju,nepoverenju,itd,itd.

Ostavite komentar

16 + šesnaest =