PRVI VINOFEST U REKOVCU

0

REKOVAC- Prvi ,,Levački Vinofest“  održan je danas u gradskom parku u Rekovcu, a predstavilo se preko 20 vinarija sa 100 etiketa i oko 500 posetilaca.

-Velika poseta je podrška za Vinofest za budućnost. Lep povod za druženje i degustaciju vina. Ovo je prilika da vinari razmene iskustva i podele savete. Veliki je značaj ovakve manifestacije za razvoj turizma Levča, da se za Rekovac što više i dalje čuje. Vino spaja ljude i vinare, ali i opštine, tako da su nam u poseti predstavnici okolnih opština. Levač je poznat po dobrim vigoradima i sve više po dobrim vinima. Imamo pet velikih vinaraija sveti poznatih i više stotina privatnih podruma. Podrška razvoju vinarstva je Poljoprivredna škola, jer iz n je izlazi veoma kompetantan kadar koji se usavršava na fakultetima, rekao je predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević.

Bogata istorija levačkog vinogorja ,koje se nalazi između Juhora na istoku i Gledićkih planina na zapadu, oivičeno je velikim gradovima Jagodinom, Kragujevcem i Kruševcem od kojih je Rekovac kao centralno mesto opštine gotovo podjednako udaljen, inspiriacija je za organizaciju vinskog festivala koji će da širi slavu vina i vinogradara, ali i vinsku kulturu širom regiona i šire.
Inače u levačkom kraju proizvodnja grožđa i vina odvijala se odvajkada sa posebnom pažnjom i ljubavlju . Levačka vina su konzumirali rimski carevi, srpska srednjevekovna vlastela i dinastije Obrenovića i Karađorđevića.

Organizatori festivala su Opština Rekovac i Turistička organizacija opštine Rekovac. Suorganizatori: Kulturni Centar , Osnovna škola ,,Svetozar Marković”, Poljoprivredno veterinarska škola Rekovac, Osnovna škola ,,Dušan Popović”, Narodna biblioteka ,, Dr Milovan Spasić”, Kancelarija za mlade Rekovac. Prijatelji manifestacije su vinarije VINEX, LEVAČ, LASTAR, MILETIĆ i DACIĆ.

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

sedam + petnaest =