RS Vojvodine: Na koji način je Srbija pobedila i koga, ako znamo da će na teritoriji Srbije igrati reprezentacija tzv. države Kosova

0

Predlažemo da se promeni odluka, ili da se turnir otkaže, ili da se domaćinstvo premesti u neku drugu državu, gde će ovakva odluka biti manje sramna i bolna za naš narod – navodi predsednik RSV Borislav Perović.
Predsednik UO RSV, Borislav Perović, oglasio se u ime Rukometnog saveza Vojvodine, saopštenjem za javnost, izdatim povodom odluke EHF-a, koju je prihvatio RSS, a odnosi se na zabranu intoniranja nacionalnih himni i prikazivanja državnih obeležja na kvalifikacionom turniru za svetsko prvenstvo, koje treba da igraju juniorke u Kragujevcu.
“U svetlu odluke EHF-a, koju je prihvatio RSS, da se utakmice kvalifikacionog turnira juniorki za svetsko prvenstvo odigraju u Kragujevcu, ali bez nacionalnih obeležja reprezentacija i bez intoniranja himni, Rukometni savez Vojvodine oseća potrebu da se oglasi i svoje stavove podeli sa javnošću.
U brojnim elektronskim medijima i na sajtu RSS mogao se videti naslov, u smislu “Velika pobeda Srbije“, pa se pitamo na koji način je Srbija pobedila i koga, ako znamo da će na teritoriji Srbije igrati reprezentacija tzv. države Kosova, a da će sve zastave, državni simboli i himne, dakle i zastava i himna Srbije, biti zabranjeni, što nikako ne može biti pobeda već se objektivno radi o ponižavanju Srbije.
U trenutku kada se državni vrh Srbije bori za Kosovo i Metohiju, za očuvanje srpske tradicije i srpske svetinje, rukomet će se igrati u Kragujevcu, gde sigurno ima dosta ljudi koji su upravo sa teritorije Kosova i Metohije proterani i napustili su svoje domove, da bi oni i svi mi doživeli da u Srbiji, u srcu Šumadije, budu zabranjena obeležja Srbije, zastava, grb i himna Bože pravde, a samo da bi se tako udovoljilo tzv. državi Kosovo.
Na ovaj način se krši odredba čl.165 st.5 Zakona o sportu, prema kojem postoji obaveza upotrebe grba, zastave i himne R. Srbije na svim međunarodnim takmičenjima, kao i odredbe čl.29 i čl.36 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne R.Srbije.
Nikome u Srbiji nije želja da se na sportskim igralištima dešavaju nemile scene, nasilje i bilo šta drugo što nije u skladu sa sportskim duhom, a osećamo da će ovakva odluka izazvati revolt i problem kod srpskog naroda, kojem je tzv. država Kosovo već dovoljno bolna tema.
Predlažemo da se promeni odluka, ili da se turnir otkaže, ili da se domaćinstvo premesti u neku drugu državu, gde će ovakva odluka biti manje sramna i bolna za naš narod, koji je već dovoljno propatio i ispaštao zbog nepravde učinjene na Kosovu i Metohiji.”

Nema komentara

Ostavite komentar

osamnaest − 9 =