ŠKOLSKI DRUGOVI SILOVANE DEVOJČICE JAVNO SE OBRATILI CZS – ,,KOD HRANITELJICE JE OKUPANA I SREĐENA, NAUČILA JE DA PIŠE“

1

DESPOTOVAC- Školski drugovi S.M. (15) danas su se pismom javno obratili Centru za socijalni rad u Despotovcu sa zahtevom da se još jednom razmotri odluka da se ona vrati majci. Nju je silovao očuh Vladan Zdravković (46) koji je zbog toga osuđen na 11 godina zatvora. Posle završetka suđenja Centar za socijalni rad najavio je da će devojčica iz hraniteljske porodice biti vraćena majci.
-Mi kao učenici koliko toliko poznajemo S.M. U osnovnoj školi nije znala da piše, verovatno su to bile posledice tog brutalnog silovanja. Od kada je otišla u hraniteljsku porodicu promenila se na bolje. Kada je krenula u prvu godinu srednje škole promenila se na bolje, naučila je da piše. Njena hraniteljica mnogo brine za nju i mnogo je promenila. Vikendom, kada ode kod majke, u ponedeljak u školi drugačije se ponaša – gore. Kada vikendom ode kod majke ona u ponedeljak u školu dođe sva štrokava i pravlja, ali kada u nedelju prvo ode kod hraniteljice ona je u ponedeljak okupana i sređena, stoji u njenih pismu školskih drugova.
Učenici poručuju Centru za socijalni rad da treba dobro da razmisli o svojoj odluci, jer se vidi da je njoj mnogo bolje kod hraniteljice, nego kod majke.
-Ne razumemo zašto Centar hoće da je vrati kod majke, kada znaju da nemaju uslove za život. Ona je plakala kada je čula da hoće da je vrate kod majke zato što je u blizini deda koji je hteo da je siluje, navode školski drugovi S.M.
Sve navode iz pisma učenika potvrdili su nastavnici škole koju pohađa nesrećna devojčica. Njen otac Saša Mratić kaže da je povukao tužbu za starateljstvo kada mu je ćerka u CZSR rekla da bi ,,pre kod majke“ i kada su mu socijalni radnici zapretili tužbom za lišavanje roditeljskog prava, zbog objava u medijima.

1 komentar

  1. Ako imam prava kao pedagog kome se devojčica u školi požalila i prijavila ceo slučaj da kažem par reči o ovim tekstovima koji ovih dana kruže u medijima, samo bih rekla da se nadam da svi nadležni koji su radili na ovom slučaju imaju bar malo saosećanja za dete koje je preživelo sve to. Smatram da je u celoj situaciji jedino ona i bitna i da bi Centar pre svega trebao da pita nju da li želi da se vrati kod majke ili ne. Da li se dete tamo oseća bezbedno i sigurno? Ja u školi trenutno ne radim, jer sam na trudničkom bolovanju, ali se od reči do reči slažem sa pismom učenika i podržavam njihovo mišljenje!
    Poslednji put kada sam se videla sa S.M. bilo je u našoj školi, u oktobru. Prišla mi je, pitala sam je kako je, kako joj je u hraniteljskoj porodici i na njoj se videlo da je srećna i zadovoljna. Medjutim, ono što mi je rekla nakon toga meni ne da mira, ali ja tu više ne mogu ništa. Rekla mi je: “A onog dedu nisu uhapsili…”. U mojoj izjavi koju sam tada dala u policiji piše da je dete pored očuha prijavilo još jedno lice, starijeg čoveka iz sela koji je dodirivao, uznemiravao. Medjutim, povodom toga ništa nije preduzeto iz meni nepoznatih razloga.
    Sve ovo ne pišem da bih bilo koga prozvala ili uvredila, već se samo i iskreno nadam da će neko ko ovo pročita preispitati svoju savest i svoje odluke. Bar za ubuduće. Jer život jednog deteta je u pitanju. A to dete može da bude bilo čije.

Ostavite komentar

14 + petnaest =