ŠORMAZ: LOVNA KARTA ZA PROFESIONALNE LOVCE

0
Dragan Šormaz i Aleksandar Miladinović, predsednik pomoravskih lovaca

JAGODINA-Na sastanku sa Pomoravskim lovcima predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz najavio je da će prema predlogu novog Zakona o lovstvu od sledeće lovne sezone biti uvedene komercijalne lovne karte, koje će biti višestruko skuplje.

-Novi zakon predviđa uvođenje korisničke, za članove udruženja, i komercijalne lovne karte. Želimo da budu privilegovani lovci, koji rade na terenu. Zato ćemo imati dve lovne karte jednu jeftinu do 10 evra i višestruko skuplju za one koji žele samo da love. Skuplja lovna karta manje će važiti vremenski. a komercijalni lovac moraće da plati sve, od  korišćenje lovišta, ulaska u lovišta, korišćenje tehničkih sredstava, pratioca i odstrel.  Sada lovci koji rade u lovištu i učestvuju u akcijama plaćaju lovnu kartu na isti način kao i oni koji ništa ne rade, već samo love, ističe Šormaz.

Pored toga, on je najavio ,,veliko spremanje“ u Lovačkom savezu Srbije.

-Od 11 zaposlenih sveli smo na 4, ugasli smo preduzeće Jelen koje nije doprinosilo radu udruženja. Nezadovoljni smo radom Lovačke komore, jer je to komora lovnih radnika, a lovci nemaju nikakav pristup toj organizaciji. Pored toga, ne mogu da budu sindikalna organizacija, kaže Šormaz.

On je takođe najavio stvaranje baze podataka o lovstvu koja sada ne postoji.

-Imamo podatke ko su lovci u Srbiji, ali nemamo bazu kompletnog lovstva Srbije, bazu lovišta, razne baze podataka nemamo, evidencija lovačkih ispita je tek od 1994. godine. Iz Vojvodine nemamo uopšte bazu podataka o lovačkim ispitima. Prema prijavljenoj cifri u Srbiji je prošle godine bilo 3822 lovačkih ispita, a u Vojvodini 305. To je nesrazmerno, nelogično, kažu u Vojvodini niko neće da bude lovac, zapitao se Šormaz.

Slično stanje je i u državi, koja takođe ne zna šta se nalazi u lovištima.

Nema komentara

Ostavite komentar

4 + šest =