ŠTRAJK UPOZORENJA U ANDREA KONFEKCIONE

4
andrea confezioni

JAGODINA-Odbor poverenika sindikata “Nezavisnost“ Confezioni Andrea Serbia u Jagodini doneo je odluku o stupanju u jednosatni štrajk upozorenja u utorak od 14:30 časova do 15:30 časova.
Odbor poverenika zahteva od poslodavca da obavesti predstavnike Sindikata “Nezavisnost” i sve zaposlene o razlozima uvođenja 10-časovnog radnog vremena, te da se osim jedne polučasovne pauze, radnicima omogući još jedna pauza u trajanju od 15 minuta. Sindikalci zahtevaju da im se dostavi Pravilnik o normama, da se definišu pitanja grupnih i individualnih normi i da se odmah prekine sa praksom kaznenih, takozvanih „službenih beleški“, koje služe za vršenje pritiska i davanje otkaza radnicima. Pored toga, od poslodavaca se zahteva da se u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu, kao i da se do kraja 2015 godine započnu pregovori poslovodstva Confezioni Andrea Serbia i Sindikata „Nezavisnost“ oko povećanja zarada i naknade za topli obrok i regres.
andera konfekcioni-jagodina 3
Odbor poverenika pozvao je poslodavca da odmah otpočne pregovore sa Štrajkačkim odborom radi ispunjenja zahteva. Odluka o štrajku dostavljena je direktoru Confezioni Andrea Serbia, predsedniku Skupštine opštine Jagodina i vlasniku kompanije Confezioni Andrea.
Kako se navodi u obrazloženju odluke, štrajk upozorenja će se obavljati u krugu preduzeća, okupljanjem zaposlenih ispred upravne zgrade u cilju informisanja o toku pregovora sa poslovodstvom preduzeća Confezioni Andrea Serbia.

PROBLEMI
Zbog problema u Foksvagen grupi i plasmanom proizvoda, automobilskih cirada, jagodinski pogon Andrea konfekcioni u oktobru je na nekoliko dana prekinuo proizvodnju i oko 300 ,,sezonskih“ radnika je ostalo bez posla, dok je 500 stalno zaposlenih vraćeno na posao. Inače 95 odsto proizvodnje u Jagodini se izvozi.

SUBVENCIJE
Za zapošljavanje 500 radnika kompanija Andrea konfekcioni je iz budžeta Srbije dobila 9.000 evra po random mestu, kao I besplatnu lokaciju sa uređenom infrastrukturom u Industrisjkoj zoni.

4 Komentari

  1. Dokle god drzava ne uvede u zakonu o radu da svaki radnik mora biti u bilo kojem sindikatu tj sindikalnoj organizaciji poslodavci u malim i srednjim preduzecima ce cvetatati i sa radnikom ce raditi sta im je volja

  2. Stranci dođu uzmu subvencije za zaposlene radnike ,onda ih maltretiraju i otpuštaju jednog po jednog pa opet uzmu subvencije za neke druge i tako u krug.Pitam se dokle tako i hoće li neko konačno da se pozabavi ovom legalnom pljačkom državnih para i ovom organizovanom pljačkaškom organizacijom.

  3. Drugarica mi radi kod njih. I na osnovu svega onog što mi je ispričala,uslovi rada u toj firmi nalikuju robovlasničkim odnosima.
    To ide dotle,da zbog tih materijala,boja uopšte nezdrave sredine u kojoj rade trudne žene imaju problema u 3 mesecu i desili su se brojni slučajevi pobačaja. Valjda je to ta briga o natalitetu kojom se hvali lokalna samoiprava.

Ostavite komentar

2 + 20 =