U KINESKOJ FABRICI U JAGODINI GORELE OPASNE MATERIJE – INSPEKCIJE NENADLEŽNE, NIJE MEREN KVALITET VAZDUHA

1
Fotografija požara od jutros

JAGODINA-U požaru u kome je u potpunosti izgorela kineska fabrika gumenih papuča u jagodinskom naselju Pivara, izgorelo je nekoliko desetina tona opasnih materija, gume i plastike, čiji je produkt kancerogeni i opasni dim. Stanovnici gradskih mesnih zajednica su se gušili u dimu i kancerogenim isparenjima tokom celog jučerašnjeg dana i noći, ali službu za ispitivanje vazduha Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji niko nije angažova da meri kvalitet vazduha. U gašenju požara učestovalo je 10 vozila i 22 vatrogasca iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Rekovca, što govori o veličini i ozbiljnosti požara.

-Vatrogasna jedinica nije imala informaciju o postojanju tog objekta i da se tu proizvode gumene papuče. Inspekcija je možda znala. Za takve objekte imamo operativne karte gašenja, a za ovaj nismo imali jer ga nismo imali u našoj evidenciji objekata koji se bave takvom proizvodnjom. Inače, takve objekte obilazimo, upoznajemo se sa opasnim materijama, razrađujemo taktiku gašenja, kaže komandant Vatrogasnog bataljona Saša Ignjatović i dodaje da smatra da je dim predstavljao opasnost po zdravlje ljudi, te da takva proizvodnja koristi materije koje su opasne prilikom sagorevanja.

Hitna pomoć je nekoliko puta ukazivala pomoć vatrogascima koji su bili na ivici trovanja dimom i isparenjima, ali oni su posle ukazane pomoći hrabro nastavljali borbu sa požarom.

-Požar je dogašen danas, dimio se i potpaljivao tokom noći, čekali smo da se obave policijski uviđaj i veštačenje, koje naložio tužilac. Požar je bio takvog obima i karaktera da nije mogao brže da se ugasi, sve smo pokušali, međutim, samo gašenje spolja i urušavanje hale je bilo bezbedno za vatrogasce. Goreli su magacin gotove robe, repromaterijal, pogon, bilo dosta lako zapaljvog materijala, koji se teže gasi, priča Ignjatović. 

Povodom požara, ekološke službe su se oglasile nenadležnim, odnosno republička inspektorka Ljiljana Marinković je za taj događaj saznala dan kasnije iz medija, dok su lokalni inspektori nenadležni u slučaju paljenja opasnih materija. Gradski Štab za vanredne situacije i lokalna vlast su po običaju odćutali ceo događaj,kao da se dogodio u drugoj državi. Ko je odobrio rad takve fabrike u naseljenom delu grada na nekoliko stotina metara od škola i vrtića, za sada je nepoznanica, kao i to da li fabrika ima potrebne dozvole za rad.

1 komentar

  1. Naravno da niko nije nadležan, inspekcije sede i primaju platu da bi namerno bili nenadležne ! To što se ljudi potrovaše, brzo će pasti u zaborav po naređenju vrha vlasti ! Sve to treba u zatvor, onog ko je odobrio da ovako opasna fabrika bude u sred naselja, onog ko je pustio da ista može nesmetano da radi, onog koji je utvrdio bezbednost iste…i još poneki u raznim branšama ! Sramota, robovski rad za robovsku platu u sred Srbije !!!

Ostavite komentar

osamnaest − dva =