VRATILE SE RODE U JAGODINU

0

JAGODINA-Deset godina je od kada prvi par roda svio gnezdo na dimnjaku  OŠ Rada Miljković u Jagodini, lepa tradicija je nastavljena i ovog proleća. Reč je o jedinom gnezdu roda u centralnom gradskom  jezgru u Srbiji. Rode, koje su počele da dolaze na dimnjak jagodinske škole pre deceniju,  nemaju gnezda u drugim delovima grada. One dobro podnose dečiju graju, gužvu i buku sa saobraćajnica.

-Rode se ranije nisu gnezdile u gradskom jezgru u Jagodini, ali ovde su bezbedne,  imaju dovoljno hrane, pa su zato i opstale. Pretpostavljamo da je reč o nekadašnjim mladuncima, koji su se tu ispilili, i koji se po inerciji vraćaju kući, kaže direktor škole Boban Marović.

Slučajno ili ne, od kada su rode počele da se gnezde škola nema problema sa brojem upisane dece u prvi razred, što je veliki problem u drugim školama.

-Cela škola se raduje dolasku roda, tako je bilo i ovog puta. Malo su poranile, nego što obično čine, ali one su naši vesnici proleća. Potuno su se prilagodile školi, slete u dvorište iako je puno dece, ne plaše se, kao da žele da sa njima da se druže, priča Marović. 

Pre dvadesetak dana sleteo je mužjak da zauzme gnezdo i da ga sredi, a pre desetak dana pridružila se ženka. Oni nastavljaju sa uređivanje gnezda i planiranjem porodice. Uobičajeno je da na školskom dimnjaku ispili do četiri rode.

-Škola je postavila gnezdo na još jednom sutbu u dvorištu, ali tu rode za sada ne sleću. Kada bi se to dogodilo plan je da se gnezda postave na još nekoliko stubova, što bi predstavljalo pravu koloniju roda u školi, najavljuje Marović.

Jedan školski čas u toj školi je posvećen rodama, tako da učenici znaju sve o tim pticama.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

4 × jedan =