USKLAĐIVANJE SA MINIMALNOM CENOM RADA – RUDARIMA VIŠE ZARADE ZA 11,5 ODSTO

0

DESPOTOVAC-Zaposlenima u devet rudnika JP PEU Resavica od februara zarade će biti više za 11,5 odsto zbog usklađivanja sa minimalnom cenom rada u državi, saopšteno je posle potpisivanja odluke između poslovodstva i sindikata tog preduzeća. U odluci se navodi da će isplata biti sprovedena iz sopstvenih sredstava do okončanja pregovora u Ministarstvu energetike oko izmene Koletivnog ugovora u delu vrednosti radnog sata za celu godinu.

-Zbog problema koji su nastali u isplati zadare, a zbog povećanja minimalne vrednosti radnog sata u Srbiji na 130 dinara, predstavnici ministartsva, poslovodstvo i sindikati su dogovorili da se iz sopstvenih prihoda rudnika obezbedi isplata zarada na 107 dinara po satu. To je 11,5 odsto viša zarada. Pregovori se nastavljaju narednog utorka, saopšteno je u sindikatu tog preduzeća.

Sindikalci posebno zahvaljuju na velikom angažovanju ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću, jer je sa dva reprezentativna sindikata i sa poslovodstvom JP PEU Resavica ugovorio povećanje zarada od februara, a u skladu sa odlukom Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada.

-Došlo je do usklađivanja sa povećanjem minimalne vrednosti radnog sata. U Srbiji je minimalna vrednost 130 dinara, a kod rudara je posle povećanja  107. Posle rešavanja velikog problema plaćanja smenskog rada, koji je pretio da zatvori rudnike, rešen je problem vezan za minimalnu zaradu, zaključuju sindikati rudara.

Nema komentara

Ostavite komentar

19 − devet =