Ninoslav Erić, potpredsednik IO NALED – „Objavili smo 10. izdanje ’Sive knjige’ i 100 preporuka za Vladu Srbije.“

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održala je Godišnju konferenciju na kojoj je predstavljena „Siva knjiga 10“ pod nazivom „Pravac reformi 2018“. Ova godišnja publikacija identifikuje ključne administrativne prepreke u poslovanju u Srbiji i daje konkretne predloge Vladi i nadležnim institucijama za njihovo prevazilaženje. NALED je i na ovoj konferenciji uručio priznanje „Reformator godine“, koje je ovog puta dodeljeno Dušanu Vujoviću, ministru finansija.

Potpredsednik Izvršnog odbora NALED-a Ninoslav Erić istakao je, kao priorite Sive knjige za 2018. godinu, smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, uvođenje elektronske prijave sezonskih radnika, unapređenje upisa u katastar, a takođe je potvrdio da su članovi NALED-a uvideli kako u godini pred nama treba raditi i na uvođenju elektronskog arhiviranja poslovne dokumentacije i izjednačavanju cena komunalnih usluga za građane i privredu.

Inače, Upravni odbor NALED-a priznanje „Reformator godine“ dodelio je Dušanu Vujoviću za, kako je navedeno, „postignute rezultate tokom 2017. godine u domenu suzbijanja sive ekonomije, reforme neporeskih nameta i stvaranja podsticajnih uslova za razvoj preduzetništva“. Kroz aktivnosti na realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i fiskalnu konsolidaciju, ministar je doprineo da planovi naplate poreza dve godine zaredom budu premašeni, uz ostvarivanje budžetskog suficita koji je ostavio prostor za finansiranje mera ekonomskog razvoja, stoji između ostalog u obrazloženju odluke o dodeli priznanja „Reformator godine“.

Da je uspostavljanje registra neporeskih nameta cilj ne samo NALED-a, potvrdio je i ministar Vujović govoreći na Godišnjoj konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

-Cilj reforme neporeskih nameta jeste da evidentiramo sve takse i naknade i privredi obezbedimo predvidivost poslovanja. Intenzivno radimo na tome da Zakon o naknadama usvojimo tokom ove godine i da budemo spremni za primenu od 1. januara 2019. godine. Nakon toga pripremićemo registar svih nameta koji će biti javno dostupan i svaki investitor moći će da dobije spisak naknada koje je obavezan da plati – rekao je između ostalog ministar Vujović, zahvalivši se pritom na nagradi koja je po njemu „rezultat timskog rada“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *