Počeo „Ravanelius“ u Ćupriji – BOŽIĆ: Srbija je u vašem gradu prepoznala smisao svog postojanja

ĆUPRIJA – Veliki orkestar Škole za muzičke talente i solista violončelista Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala i škole, otvorili su večeras premijerno izdanje Festivala muzičke izuzetnosti „Ravanelius“ u Ćupriji. Festival se održava u organizaciji Ustanove kulture i Škole za muzičke talente.

– Draga Danijela, Dragane, Romane iako smatram da ništa ne dugujete Ćupriji, hvala vam što ste kao izuzetni umetnici pokazali mladima kako ste i izuzetni ljudi. Osećam potrebu da obećam da ćemo nastaviti nesebično da ulažemo u kulturu.Uskoro ćemo rekonstruisati objekte ŠOMO Dušan Skovran i Muzej, obnoviti grad Horeum Margi. Za ovakav festival neophodna je izgradnja letnje pozornice i u narednom periodu to će nam biti zdastak da realizujemo. Ćuprija i vi to zaslužujete, našoj mladosti to treba, rekao je predsednik te opštine Ninoslav Erić i zvanično proglasio festival otvorenim.

Kompozitor, akademik i profesor Svetislav Božić rekao je da je održavanje festivala veliki praznik za Ćupriju i Srbiju, jer se upisala u svetsku istoriju velikih naroda.

– Muzički talenti su veliko blago. Ćuprija je prepoznala preko svojih darovitih učenika da je budućnost našeg kretanja u iskazivanju tog dara. Na ovoj zemlji zemlji rodio se još jedan gigant Dragoslav Mihailović verovatrno jedan od najzaslužnijih za našu novu energiju. Na temeljima Ravanice, na onome što su stvorili Dragan Đorđević i Roman Simović i plejada drugih  vi imate sa čime da se ponosite i da danas uzdignute glave smatrate da je Srbija u vašem gradu prepoznala smisao svog postojanja, istakao je Božić.

– Velika mi je čast i zdovolsjtvo da smo se našli ovde i da smo svedoci ostvarenja sna koji su neki od nas iz Škole za muzičke talente skoro pola veka sanjali.  Taj san je da u naš grad dođu vrhimski muzičari, da se sa njima upoznamo, muziciramo, družimo i učimo, ali da i da njima i građanima Ćuprije predstavimo talente na festivalu. San se ostvauje zahvaljujući Ninoslavu Eriću, Vladimiru Vasiljeviću, Nenadu Jovanoviću i Danijeli Jović, kaže Dragan Đorđević umetnički direktor festivala.

Publika je uživala u notama Božića, Čajkovskog, Britna, Vujića, Sarabanda i varijacije na rokoko temu. A pre svečanog otvaranja za najmlađe je priređena  „Mala škola bontona, kako se sluša koncert“, Miloša Milovanovića.

Drugi dan festivala u petak je obeležiće muziciranje vrunskih umetnika  Romana Simovića, violina, Roberta Lakatoša, violina, Milena Simović, viola, Lazara Miletića, viola, Dragana Đorđevića, violončelo, Vladimira Miloševića, klavir. Publika će imati priliku da čuje dela Bramsa i Čajkovskog

Festival u subotu u 21 sat zatvaraju na Otvorenoj sceni ansambl Camerata akademica i solista Roman Simović, violina.

U petak i subotu  od 10 do 13 sati i od 17 do 19.30 sati radionica Irene Popović Dragović ,,Dečiji kompozitorski atelje”.

Festival, se održava uz podršku opštine Ćuprija, i muzički je događaj sezone u Srbiji.

Prvi festival muzičke izuzetnosti trajaće do 6. jula, klasičnu muziku izvodiće vrhunski umetnici, a većina je pohađala Školu za muzičke talente u Ćupriji.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *