JAGODINA-Jelena Jakšić je za osam meseci uz pomoć hrono ishrane i fitness šetnji smršala 36 kilograma. Nije poklekla, planira još 14 kilograma da smrša, a sada intenzivno radi na zatezanju i dnevna doza šetnje je povećana na 90 minuta.
-Osam meseci na hrono ishrani, čista od lekova, bolesti i nova ja sa -31 kilogramom. Drugarica mi je preporučila ovu ishranu, terala me u šetnje, prijatelji podržavali, mama kuvala, recepti davali smernice da se lakše snalazim, priča u dahu Jelena.
Prvih nedelja kaže da je imala krizu za slatkišima i da joj je bio problem što je sve bez šećera.Stevija je pomogla u početku, ali ubrzo je i nju ukinula.
-Uglavnom sam jela ,,prosta” jela sa puno povrća, salate… Lenja sam bila da spremam nešto komplikovanije. I voće mi je falilo, ali je i ta kriza brzo prošla. Prve promene sam videla već za mesec dana… A sad ih vide svi, zadovoljno se osmehuje Jelena.
Prvih nekoliko dana imala je glavobolje, ali su brzo nestale. Popodnevne krize rešavala je grickanjem badema, međutim, nije ga često koristila.
-I ono najbitnije, doručak mi je uvek bio obilan, da ne bi bilo kriziranja u toku dana. Pila sam dosta limunade, a o vodi i da ne pričam. I od skoro sam uvela i fizičku aktivnost, i to malo jaču. Sad ide oblikovanje koje će da potraje, priča o svom novom cilju Jelena .
PRAVILA
Prvo pravilo je da se uglavnom ne mere količine, što znači ,,jedeš koliko si gladna, isključivo 3x dnevno sa razmakom 5,5 sati idealno”. Prvo ujutro biljni čaj ili voda sa limunom, posle pola sata doručak, posle pola sata može kafa bez ičega, eventualno zasladiš čistom steviom. Sve obroke jedeš normalno, kao što si do sad navikla, može i kuvano, pečeno u rerni, prženo na malo masnoće. Od mesa jedemo sve, od ribe sve, ali zna se kad šta sme. Za doručak može domaće suvo meso ili pileća prsa, šunkica, pečenica, ponekad slanina. Jedino za doručak jedemo mlečne proizvode, i to: kiselo mleko, grčki jogurt, feta ili mladi sir, ponekad može kajmak ili pavlaka. Takođe samo za doručak idu ugljeni hidrati, ali napravljeni od integralnog brašna i trebalo bi bez kvasca i uz dodatak semenki. Brašna: ražano, ječmeno, speltino, heljdino… Semenke: susam, suncokret, bundevine, lan… Za doručak se jedu cela jaja, za ručak ili večeru belanca. Ne kombinujemo 2 proteina (npr riba i belance), ne kombinujemo 2 mesa (pileće i juneće), ne kombinujemo u početku ni mlečno sa jajima. Ono što ja najviše volim je npr: – palačinke od dozvoljenog brašna (spelta, ovas, raž, heljda…), napraviš sa jajetom, vodom, bez mleka; paprike u pavlaci, domaća pečenica, paradajz – kuvana heljda sa feta sirom i preprženom slaninom – mafini sa ajvarom – može tonus sa puterom i nešto suhomesnato.
RUČAK
Za ručak neko jače meso (junetina, svinjetina…) i povrće, salata. Ne smeš grašak, kukuruz, pasulj, boraniju, krompir, ostalo sme, s tim što se šargarepa, celer, cvekla jedu samo živi, nekuvani. Večera lagana piletina, riba, nekad može sardina, belance i neko zeleno povrće. Voće ponekad kad dostigneš željenu kilažu. Od masnoće ranije u toku dana smemo puter i mast, inače uvek može umereno ulje maslinovo, laneno, od koštica grožđa, hladno ceđeno suncokretovo. Pijemo puno tečnosti, ali ne pola sata pre i posle obroka. Voda sa limunom, biljni čajevi, čista voda… Do dve kafe dnevno. Merimo količine za sledeće: do 8 jaja nedeljno, 3×3 kašike semenki nedeljno, 4 čaše crnog vina nedeljno, mlečni proizvodi do 4x nedeljno, puter do 20g u cugu.