POKLADNI MASKEMBAL

SVILAJNAC- Svi učesnici 11. Pokladnog maskenbala u Svilajncu uživali su u omiljenoj gradskoj manifestaciji. U Resavskom karaju tradicionalno se obeležava Bela nedelja i oživljava narodni običaj kada se pali pokladna vatra i kada se deca i odrasli maskiraju kako bi se oterala zima, dočekalo proleće i nova rodna godina.

Maskirani mališani oživeli su ulice Svilajnca učestvujući u tradicionalnom pokladnom maskenbalu kojim se obeležava Bela nedelja.

U Svilajncu ovaj narodni običaj sa kojim se dočekuje proleće prerastao je u pravu gradsku manifestaciju i karneval koji okuplja i ljude iz različitih delova Srbije.

– Bela nedelja je zapravo poslednji dan u nedelji pred veliki uskršnji post i to je dan kada se ljudi okupljaju, maskiraju, kada se pali velika vatra, a sve sa željom da se otera zima, da se oteraju zle prilike, zli duhovi, da se dočeka proleće, dobra energija i rodna godina, kaže Marina Milutinović, organizatorka manifestacije Bela nedelja.

Bele poklade imaju korene u paganskim običajima koji su se održali i danas, a savremeni način za proslavljanje dolaska proleća već se jedanaesti put obeležava u Svilajncu velikim maskenbalom i karnevalom u kojem ipak najviše uživaju mališani.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *