DELEGACIJA GRADA ZIBO IZ KINE U JAGODINI

Privredno –politička delegacija grada Zibo iz Kine posetila je Jagodinu, na čelu delegacije je praktično prvi čovek tog grada predsednik Stalnog komiteta Narodnog kongresa Sun Kuinglei. Kineska delegacija je uputila poziv predsedniku Skupštine grada Jagodina Draganu Markoviću Palmi i gradonačelnici Gordani Jovanović da prisusvuju Konferenciji u oktobru u gradu Jen Taji u Šandongu a tiče se lokalni lidera zemalja centralne i istočne Evrope , odnosno 16 +1 .

-Želimo da izgradimo prijateljsek odnose između Zboa i Jagodine, da obavljamo razmenu kulture i ljudi. Ostvarivanje saradnje u spoljnoj trgovini, poljopriredi i industriji. Želimo da ostavrimo što bolju komunikaciju između gradskih vlasti u Zbou i Jagodini, da izgradimo komunikacionu platformu za što bržu razmenu. Jagodina i Zbo imaju sličnosti i razlika, a to je mogućnost da radimo zajednički i dopunjujemo se u svim oblastima, najavio je Sun Kuinglei.   

Poseta je nastavak saradnje započete posetom privredne delegacije Ziboa početkom juna, kada su uspostavljeni prvi kontakti na inicijativu ambasadora Lija.

-Već su uspostavljeni konkretni kontakti između kineskih i jagodinskih privrednika. Istzaknut je značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve države koji stupa na snagu početkom jula. Obe zemlje su u povlašćenom položaju, jer one robe koje su na izvoznoj listi oslobođene su carine. Saznali smo potrebe njihovih privrednika i građana, što bi mi mogli da izvezemo. Jako je važno uspostavljanje prijateljske i trgovinske saradnje, jer to znači nove kapacitete i radna mesta, istakla je Gordana Jovanović    

Zibo ima 4,8 miliona stanovnika, koji žive u osam okruga. Reč je o provinciji Šandong. Bruto proizvod Ziboa je oko 50 milijardi evra