POVERENICA:  AKB DISKRIMINISALA BOGDANA JEVREMOVIĆA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković konstatovala je da je Advokatska komora Beograd diskiminisala Bogdana Jevremovića iz Beograda  jer je ,,propustila” da donese odluku o njegovom zahtevu za upis u Imenik advokatskih pripravnika zato što je zvanje diplomirani pravnik stekao na Pravnom fakultetu čiji osnivač nije Republika Srbija, odnosno Univerzitet Union u Beogradu. AKB je povredila odredbe 7 i 19 Zakona o zabrani diskriminacije. Poverenica je  donela četiri preporuke, prema kojima AKB mora da postupi u roku od 30 dana, u suprotnom sledi sankcija u vidu rešenja o opomeni protiv kojeg nije dopuštena žalba. Protiv ovog mišljenja i preporuka, takođe, nije dopuštena žalba.

-Kao pravniku neverovatno mi je postupanje Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, koji već duže od dve godine manipulacijom kvoruma na sednicama na kojima se odlučuje o statusnim promenama, izbegava odlučivanje po zahtevima kandidata sa privatnih fakulteta, kaže Bogdan.

On je objasnio da Upravni odbor AKB na sednicama na kojima se “odlučivalo” o zahtevima kandidata sa privatnih pravnih, uredno akreditovanih fakulteta, držao jednak broj glasova “za” i “protiv” odlučivanja, te je navodno odlučivanje bilo odlagano za naredne sednice. Posebno je važno istaći da su na istim sednicama na kojima su igrali ovakvu igru prema kandidatima sa privatnih fakulteta, uredno donosili odluke o upisu kandidata sa stranih i fakulteta čiji je osnivač RS.

-Nadam se da će ubuduće Advokatska komora Beograda jednako postupati po zahtevima kandidata bez obzira da li su diplomu stekli na privatnim uredno akreditovanim fakultetima ili na Pravnom fakultetu čiji je osnivač RS, rekao je Bogdan, koji je najavio dalju ,,borbu” protiv diskriminacije i za ostvarivanje svojih prava jer je AKB stvorila čitav niz diskriminatornih odredbi, što govori o sistematičnosti i delovanju sa nemerom.

Njegova borba traje već dve godine, a u međuvremenu je odbranio master rad na Pravnom fakultetu u Beogradu.