DECA SU NAJVEĆE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA

Na sinoćnjoj konfereniciji u Jagodini  “ Sve smo mi heroine” i “ Glasno protiv nasilja” panelisti su složili da su deca najveće žrtve porodičnog nasilja, jer posledice odnosa roditelja ostaju u ponašanju do kraja života. Konferencija je održana u  saradnji dve organizacije “ Žena za ženu”-“Borbene.rs i udruženja “ Heroine”. Zaključak je da su institucije u gradu Jagodina saradljive, brze, imaju dobru komunikaciju i konekciju među službenim licima i stoje na raspolaganju svima kojima je njihova pomoć neophodna.


Konferencija je usmerena na prezentaciju rada institucija , umreženosti i produktivnosti kao i efikasnosti u procesuiranju porodičnog nasilja. Prema policijskoj evidenciji u Pomoravskom okrugu se godišnje procesuira oko 1.400 slučajeva porodičnog nasilja, na svim slučajevima se detaljno radi u koordinaciji sa svim institcijama, odnosno policijski timovi  sa tužilaštvima i  centrima za socijalni rad, a u slučaju donošenja konkretnijih mera i sa sudovima.

Policija zaključuje da su žrtve nasilja osnažene da prijave nasilje, ali da se najteža nasilja ne prijavljuju, te da je nasilje prisutno u svim društvenim slojevima i strukturama. Najčešći okidač za nasilje su bolesti zavisnosti. Konferenciji su prisustvovali, pored policije, predstavnici Grada Jagodina, tužioci, socijalni radnici, psiholozi, advokati, studenti FPNJ..