POBRATIMILI SE SVILAJNAC I DRANSI

Sporazum o bratimljenju danas u potpisali opština Svilajnac i Dransi u Francuskoj. Ispred francuske opštine Dransi potpis je stavila gradonačelnica Od Lagard, a svilajnačke Predrag Milanović. Tom činu prisustvovao je NJ.E ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košer.

-Ovo je samo kontinuitet odličnih veza koje postoje među našim  zemljama, kontinitet rada predsednika Makrona i  Vučića. Na taj način se odražava spremnost da se učvrste naša partnertsva na prijateljskoj osnovi u svim oblastima. Veoma sam srećan i počastvovan, što prisustvujem nastavku saradnje, što može da bude primer drugim lokalnim samouoravama u dve države, rekao je Košer.

 – Veoma sam uzbuđena jer dugo čekamo na potpisivanje sporazuma o bratiljenju. Jake veze traju decenijama, a Dransi I Svilajnc imaju prirodnu vezu zahvaljući istroji i srodničkim linijama. Imamo puno posla koji ćemo rfaditi u budućnosti, kazala je je Od Lagard.

– Došlo ej vreme da potpisom krunišemo dosadašnje napore. Puno Svilajnčana živi i radi u Francuskoj u Dransiju, njihova deca stvaraju porodice tamo. Očekuje nas saradnju u sportu, obrazovanju, zajedničkim projektima, bolji život za građane Dransija i Svilajnca, istakao je Milanović i dodao  da je posle saradnje na državnom novu usledila lokalna inicijativa i pozvao opštine u Srbiji da unapređuju odnose sa opštianma u Francuskoj.

Svilajnac najveću dijasporu ima upravo u Parizu u opštini Dransi i to je bio direktan povod za uspostavljanje bližih veza i saradnje ove dveopštine, a koje rezultira zvaničnim bratimljenjem. Posle potpisivanja Sporazuma o bratimljenju zasađeno je drvo kao simbol bratstva u Parku evropskog prijateljstva i otvorena u Centru za kulturu izložba fotografija „Zajednička nit – francusko-resavsko prijateljstvo“, sa temom zajedničke međusobne pomoćii podrške tokom celog proteklog veka. Posle saradnje na državnom nivou usledila je lokalna inicijativa.