POVELJA ZAVIČAJNOG MUZEJA DRAGANU MARKOVIĆU PALMI

70 GODINA ZAVIČAJNOG MUZEJA U JAGODINI I 50 GODINA DIVLJANIZMA   

U Jagodini je obeleženo 70 godina od osnivanja Zavičajnog muzeja i 50 godina života i rada u tom gradu  profesora i akademskog slikara Sretka Divljana. Tim povodom novoustanovljena Povelja te ustanove dodeljena je prvom čoveku grada Draganu Markoviću Palmi. Muzej je regionalna ustanova koja brine od više od 10.000 predmeta neprocenjive vrednosti, priređeno je preko 400 izložbi i objavljeno 70 stručnih publikacija.

-Muzej je spomenik kulture i najreprezentativniji predstavnik kulture u Jagodini, rekao je direktor Dušan Marković.  

Muzej osnovao je Dušan Vukićević, inače prvi upravnik. U Muzeju se čuvaju eksponati iz najranijih faza postojanja života na planeti, zatim Vinčanske kulture  do početka industrijalizacije. Povodom jubileja ustanove govorili su ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnica Jagodine Gordana Jovanović, zamenica predsednika Skupštine grada Bojana Antonijević.

-Grad Jagodina punu podršku pruža kulturi u svim njenim oblastima. Finansiranje rada ustanova i podrška svim manifestacijama u gradu, kao i očuvanju kulturnog nasleđa, istakla je Gordana Jovanović.

Izložba slika ,,,50 godina Divljanizma” priređena je nastavku obleležavanja jubileja. O radu i životu  Sretka Divljana govorili su njegovi kumovi i prjatelji.

-Sretko je čovek koji bira veselu boju, a šalje ozbilje poruke. Sretko je bio izvanredan pedagog, nisu ga voleli samo studenti. Ono što je napisao za decu i o deci, to su divne poruke, divne edukacije. Blago vama što živi u Jagodini, pručila je ministarka.

Profesor Tiodor Rosić istakao je da je Divljan je večito dete našeg slikarstva, večiti mladić našeg slikarstva, što je ostao i u ovim poodmaklim godinama. Rade Milosavljević iz Jagodine potsetio je da je Divljan izlagao na pedesetak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te na mnogobrojnim grupnim izložbama, kao i da su likovni kritičari njegov rad opisali jednom reči „divljanizam“.