57. SAJAM POLJOPRIVREDE U SVILAJNCU

ZLATNIK APSOLUTNOJ ŠAMPIONKI MARI

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara vlasništvo je Aleksandra Jeremića iz sela Vojska u toj opštini. Mara je u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila najbolja, mada je žiri prilikom odluke konstatovao da su i mlađa grla zaslužila tu nagradu,ali da je tradicija sa evropskih sajmova uslovila da se nagrada uruči baš dobitnici. Jeremić je vlasnik preko stotinu grla i poznati je odgajivač goveda i van granica Srbije.

-Opština godinama pomaže sve stočare jer su najbolji u Srbiji. Ponosni smo na uzgajivače simentalskog goveda, što pokazuju vredne nagrade.  Gradimo veliki sistem za navodnjavanje na 1.046 hektara, koji će biti od pomoći u sušnim godinama. Nagrađujemo ali pomažemo stočare, jedna od mera je besplatno osmenjavanje, zatim putovanja u razvijene države, gradnja infrastrukture, 20 miliona smo odvojili za mehanizaciju, nabraja predsednik te opštine Predraga Milanović

Pobednica je nagrađena sa peharom, 60 hiljada dinara i zlatnikom. Stočari koji su izlagali goveda i ovce takođe su nagrađeni sa zlatnicima i iznosima od 7 hiljada, 30 hiljada do 50 hiljada dinara, kao i pčelari sa 7 hiljada dinara. Novosadski sajam poljoprivrede dodelio je Opštini Svilajnac pehar sa zahvalnicom za dugogodišnje učešće na tom Sajmu.  Inače, na Sajmu je izlagalo 120 izlagača, pored govedara i ovčara, svoje prizvode izložili su pčelari, proizvođači hrane, mehanizacije i opreme. Sajam je otvorila državna sekretarka Ministarstva poljioprivrede Jelena Blagojević. Fondacija Vlade Divac je devetoro maturanata Poljoprivredne škole u Svilajncu  donirala sa 1,7 miliona dinara u poljoprivrednoj opremi za unapređenje svojih domaćinstava.