SVILAJNCU PAKET PODRŠKE ZA RAZVOJ PLANA ODRŽIVE URBANE MOBILNOSTI

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Švedska asocijacija lokalnih vlasti i regiona (SALAR) pružaju podršku opštini Svilajnac u razvoju Plana održive urbane mobilnosti, u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ (2022-2025), koji finansira Vlada Švedske. Cilj ovog plana je unapređenje kvaliteta života kroz smanjenje negativnih efekata motornog saobraćaja, poboljšanje infrastrukture za pešake i bicikliste, kao i povećanje bezbednosti u saobraćaju. Slični planovi biće izrađeni i u Bajinoj Bašti i Vranju.

Opština Svilajnac sprovela je online i uživo ankete i omogućila svojim građanima da daju mišljenje i predloge u vezi sa saobraćajem. Anketiranje je obavljeno od 16. do 22. septembra, tokom Evropske nedelje mobilnosti. Prikupljeni predlozi biće uzeti u obzir prilikom izrade strateškog dokumenta koji će pomoći ovoj opštini da postigne održiviji urbani razvoj.

Kao mala urbana sredina, Svilajnac se ne suočava sa većim problemima u saobraćaju, ali je i u tom gradiću svakodnevna pojava loše i nepropisno parkiranje po trotoarima, pešačkim stazama i prelazima, pa se stiče utisak da je broj parking mesta nedovoljan, te da je potrebno proširiti kapacitete za parkiranje. Plan održive urbane mobilnosti je strateški plan koji se, u poređenju sa tradicionalnim pristupom planiranja saobraćaja, fokusira na korisnike, odnosno građane i njihove potrebe za kretanjem, a ne isključivo na vozila.  

Paketi podrške koje su osmislili SKGO i SALAR pomažu lokalnim vlastima u Svilajncu da podignu nivo efikasnosti, unaprede kapacitete i uvedu inovativna i održiva rešenja u oblasti urbane mobilnosti. Plan se očekuje do početka 2025. godine, a aktivnosti će biti usklađene sa specifičnim potrebama lokalne zajednice.