Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Istorijski zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i mnogih drugih starih naroda
Danas, kada je zbog preterane upotrebe sintetičkih antibiotika većina mikroorganizama stekla otpornost na njih, neophodno je naći mudrija rešenja koja nudi priroda. Svi znamo da sintetički antibiotici izazivaju nuspojave koje nastaju odmah ili neko vreme nakon njihovog korištenja, dok darovi prirode nemaju neželjene posledice.
Istraživanja potvrđuju da u prirodi postoji mnoštvo proizvoda sa antibiotskim delovanjem. Propolis je jedan od njih.
To je savršena namirnica koja hrani i leči ljudsko telo. Propolis je zajedničko ime za smesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvetova različitih biljaka. Pčele ga skupljaju i mešaju sa sekretom čeljusnih žlezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije sastavnice, flavonoidi, postaju aktivne tvari.
Propolis je specifičnog izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Sastav i boja propolisa zavisi o biljnim vrstama sa kojih pčele prikupljaju materijal i o godišnjem dobu. Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Istorijski zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i mnogih drugih starih naroda.
Lekovito delovanje propolisa
Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.
Propolis je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i leči obolelo.
Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv većine virusa uključujući i virus gripe. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.
Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika.
Pre spavanja dovoljno je namazati područje prsa propolisom da biste umirili kašalj i osigurali dubok san. Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis,gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.
Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda. Propolis ima svojstvo da zaustavlja abnormalno razmnožavanje stanica (citostatik) i leči dobroćudne tumore.
Poznato je da propolis stimuliše stvaranje novih stanica i regeneraciju oštećenog tkiva. Propolis pomaže i u slučaju teških dijareja, gde su drugi lekovi bespomoćni. Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta. Koristi se i za lečenje bolesti uha i usne šupljine. Odlične rezultate daje u lečenju i prevenciji upale grla.
Pomaže kod zubobolje, paradentoze, neugodnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.
Kao snažan antioksidant deluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem te ima antikancerogeni učinak.
Kako koristiti propolis

Propolis možete koristiti u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Možete od njega pripremiti vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.

Vodeni ekstrakt propolisa
Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sledeći način. Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah. Jednu čajnu kašičicu tog praha naveče pomešajte sa 250 ml čiste vode. Sledeće jutro, popijte tu tečnost malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite pre doručka.
Mast od propolisa
U emajliranu ili keramički posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrejte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. Dodajte 10-20 g mlevenog propolisa. Mešajte tečnost sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašikom i bacite.
Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizuje sa vazelinom. Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite mešati sve dok se mast ne ohladi. Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli a hladnom i tamnom mestu.
Sirovi propolis
Sirov propolis možete uzimati na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, cuclajte ga i žvaćite u ustima najmanje 15 minuta.
Tinktura propolisa
Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod.
U teglu stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u omeru 1:2. Tu tečnost držite u tegli 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost profiltrirajte, na primer pomoću filtra za kafu.
Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, zavisno o bolesti, između obroka, s pola kašičice meda, mlake vode ili čaja.