MAJKA RAZDVOJENA OD BEBE TRI GODINE
DESPOTOVAC-Žarko Aleksić (31) iz Bliznaka kod Žagubice, i pored pravnosnažne presude, već tri godine krije sina Andreja (4) od sudskih izvršitelja i socijalnih radnika, a nedavno je protiv bivše supruge Sanele (24) iz Despotovca, jedinog staratelja, pokrenuo je postupak za oduzimanje starateljstva. Zato se Sanela posle tri godine bezuspešne borbe po sudovima i centrima za socijalni rad za povratak svog sina obratila pismom na više adresa državnih organa, ministrima i nezavisnim državnim institucijama. Sud je pokušao desetak izvršenja, ali bez uspeha, dete nikad nije bilo kod Žarkove kuće, a zbog ne činjenja u ovom slučaju Osnovni sud i Centar za socijalni rad se međusobno optužuju i prebacuju odgovornost.
sanela i andrej 2
– Imam opravdanu sumnju da Osnovni sud i Centar za socijalni rad u Žagubici koji nesprovođenjem pravosnažne sudske odluke sve čine da dete ne bude kod mene, već da ostane kod mog bivšeg muža. Posle skoro tri godine moj bivši muž podnosi zahtev da se meni oduzme starateljstvo nad Andrejom na osnovu činjenice da se dete ,,naviklo na njega”. Centar za socijalni rad daje pozitivno mišljenje o tom predlogu, i pored toga što me je tukao,skrivao dete, nije postupao po pravosnažnoj presudi tri godine, zbog čega je kažnjen zatvorskom kaznom od dva meseca, kao i što mi nije dozvoljavao da viđam dete, pita se Sanela.
zarko aleksic 1-zagubica-f.b.
Ona navodi da je na ročištima sudija ubeđuje da ostavi dete ocu jer ima bebu sa sadašnjim mužem i da ,,prvo dete više nije bitno”.
-Postupaju sa mojim detetom kao da je parče zemlje, kao da mu majka nije potrebna. Kad smo se rastali moj sin je imao devet meseci i niko nije obratio pažnju da je mala beba ostala bez majke,sada ima skoro četiri godine, a za to vreme ni jednom nisam bila sa njim duže od sat vremena, a moj bivši muž nikad nije dozvolio da moj sin ostane kod mene makar na jedan dan, priča Sanela o golgoti kroz koju prolazi.
Ona insistira na poštovanju pravosnažne presude, poštovanju njenog prava na stareteljstvo nad sinom i materinstvo, jer svom sinu želi da odrasta uz majku, u normalnoj i zdravoj sredini.
sanela i andrej 3
-Otimanjem deteta, povređena su moja prava, ali i prava moga deteta.Na najgori način sam diskriminisana, samo zato što sam žena. Moj bivši muž Žarko, očigledno nastavlja da primenjuje “običajno pravo”, nasleđeno vaspitanjem u sredini u kojoj je sasvim prirodno da muž tuče ženu. Time što, posle bestijalnosti kojima me je podvrgavao tokom zajedničkog života, to isto, samo u drugačijoj formi, nastavlja ignorisanjem sudskih presuda, ruganjem pravdi, sudovima, policiji, tužilaštvu, državnim organima, koji ne mogu da sprovedu jednu pravosnažnu presudu i vrate mi dete, stoji u Sanelinom pismu .

Ona svoje obraćanje državnim organima završava vapajem ,,Molim vas pomozite mi da vratim sina!”
Žarko Aleksić je ranije rekao da neće više davati izjave i novinarima zapretio tužbom ukoliko nastave da pišu o ovoj temi.
TROGOŠNJA BORBA
Sanela je pobegla od Žarka u septembru 2012 godine zbog, kako kaže, fizičkog i psihičkog maltretiranja,ali joj on nije dozvolio da povede tad desetomesečnog Andreja. Osnovni sud je starateljstvo nad detetom dodelio majci, što je posle žalbe oca potvrdio Apelacioni sud. Potom, Žarko injegovi roditelji kriju bebu od suda i socijalnih radnika koji dolaze na izvršenje,koji postupaju kao da je dete roba. Nadležni organi nikada nisu utvrdili gde je i sa kim dete, da li je živo, dok je Žarko bio u dvomesečno zatvoru .