JAGODINA- Beležimo rast izdatih građevniskih dozvola na nivou Srbije za 20 odsto, ali na primeru Jagodine, gde je taj broj veći za trećinu, vidimo da se zakon odlično primenjuje, izjavila je prilikom posete Industrijskoj zoni u tom gradu ministarka Zorana Mihajlović.

-Postoji manji broj lokalnih samouprava, kojima ministartvo pomaže da lakše primene zakon. Sada postoji konkurencija između lokalnih samouprava i gde je investitor čekao godinu dana, on sada tu ostati neće, neće čekati ni mesec dana, otići će tamo gde može da obezbedi sva dokumenta i otvori svoj pogon za manje vremena, kaže ona i dodaje da elektronska građevinska dozvola ,,startuje” od 1 januara i u tom smislu više neće biti opraštanja.
Predlog Zakona o legalizaciji sledeće je pred Vladom Srbije, a početkom novembra je u skupštini, te ministarka očekuje da taj process započne sredinom novembra.
-Proces legalizacije biće jeftin, jednostavan i brz. Država dolazi i daje rešenja o rušenju onima koji nisu predali ni jedan dokument i ostavlja mogućnosti ili da se krene u ozakonjenje ili rušenje. Za 100 kvadrata fiksna taksa je 3.000 dinara, za 200 kvadrata 10.000, za 300 kvadarat 30.000. Sigurna sam da niko neće dozvoliti da izgubi porodične kuće zbog 3.000 dinara, navodi ona.
U Jagodini je predato oko 8.600 zahteva za legazaciju nelegalnih objekata.
-Građevinska dozvola u Jagodini se dobija za dan i zato smo ovde, kazale je ministarka Mihajlović prilikom posete Industriojskoj zoni.
-Jagodina je primer za ostale lokalne samouprave u Srbiji. Priča o industrojskim zonama se zasniva na olakšanom zakonskom ambijentu za investiture i infrastrukturi. Moramo da popravimo puteve u jagodinskoj industrijskoj zoni. Suština svega što rade država i lokalna administracija je dolazak velikih investitora i zapošljavanje. Onda su oni naši ambasadori, kazala je Mihajlović.