KLOSTRIDIJA UBIJA U ĆUPRIJI

DVOJE UMRLO, DVOJE ZARAŽENO
ĆUPRIJA-Lekari sa Odeljenja ortopedije ćuprijske Opšte bolnice potvrdili su da je u proteklih mesec i po dana na tom odeljenju zabeleženo je osam do deset slučajeva infekcije pacijenata opasnom bakterijom klostridijom i dva sa smrtnim ishodom, te da u sobi broj 10 leže dve pacijentkinje zaražene tom bakterijom. Ministarstvo zdravlja je samo konstatovalo da su provere u toku i da se o uzrocima smrti pacijenta utvrđuju pravi razlozi.
Lekari, međutim, ovakvu situaciju na odeljenju nazivaju epidemijom, ali se i javno pitaju zašto niko od odgovornih ništa ne preduzima da bi spečio dalje širenje infekcije. Zdravstveni inspektori odpočeli su u petak postupak nadzora u toj zdravstvenoj ustanovi, međutim, oni nisu ni zakoračili na odeljenje, ali su uredno napisali izveštaj do kog uprkos mnogobrojnim zahtevima Blic nije uspeo da dođe. Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje ne želi da priča o tom problemu, bolnička Komisija za epidemije ćuti, dok direktor dr Marko Ilić po običaju odbija svaki kontakt sa medijima.
-Slučaj smrti Dragice Pavličević (52), mlade žene, dovoljno govori o teškoj situaciji na odeljenju. Ona je ispušten i zapušten pacijent. Pre nje zbog klostridije je preminuo stariji čovek prošle nedelje. Trenutno su dve pacijentkinje u sobi broj 10 zaražene klostridijom, navode lekari sa ortopedije i dodaju da treba što hitnije zatvoriti odeljenje i potpuno ga dezinfikovati hlorom, jer jedino je to siguran put uništenja opasne bakterije, koju nazivaju ubicom, a ne dezinfekcija alkoholom.

dragica pavlicevic
dragica pavlicevic

-Loša higijena na odeljenju, ne sprovođenje lične higijene pacijenata i osoblja, dugo ležanje pacijenata i ne kontrolosana primena antibiotika su uzrok masovne pojave infekcije klostridijom, objašnjavaju lekari i tvrde da klostridije ima na drugim odeljenjenjima te ustanove, ali da je pod kontrolom.
Oni prepručuju da se pored zatvaranja i dezinfekcije, odeljenje opremi osnovnim higijenski sredstvima, toplom vodom, sapunom, zatim da se toalieti i kupatila opreme slavinama i osposobe za higijenu pacijenata i osoblja.
-Činjenica je da se ništa ne preduzima, iako je situacija izmakla kontroli i može da se nazove epidemijom klostridije sa visokim procentom smrtnosti. Direktor bolnice je predsenik Komisije za bolničke epidemije i opet se ništa ne preduzima, naglašavaju lekari.
Porodica Dragice Pavličević najavila je tužbu protiv bolnice i odgovornih zbog propust i ne brige.
-Niko nas iz bolnice još uvek nije kontaktirao. Čak ni otpusnu listu i njene stvari još uvek nismo dobili. Tužićemo odgovorene. Pogotovu zato jer je dr Ljubić izjavio da je on tražio obdukciju. A to nije tačno. Obdukciju je tražila dr Darjana Velikić sa intenzivne nege, kaže skrhana bolom Dragicina ćerka Ivana Stefanović koja živi u Paraćinu.
Dragica je sahranjena u sredu na groblju u Ćupriji.
Opšta bolnica u Ćupriji
Opšta bolnica u Ćupriji

MINISTARSTVO ZDRAVLJA
-Ministarstvo zdravlja je odmah nakon saznanja naložilo inspekcijskim službama da obave nadzor i izveste nadležne službe o rezultatima. Izveštaj je u fazi izrade, tako da još nije moguć uvid u nalaze inspektora.
Prema do sada raspoloživim podacima ministarstva, ne može se sa sigurnišću tvrditi da je u konkretnom slučaju uzrok smrti pacijetkinje bakterija klostridija, jer se još utvrđuju pravi razlozi.
Takođe, naglašavamo da se ne može govoriti o “epidemijskom karakteru” klostridije u Opštoj bolnici u Ćupriji, s obzirom da nadležnim institucijama nije prijavljena nikakva epidemija koja bi imala veze sa navedenim slučajevima, stoji u saopštenju ministarstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *