ĆUPRIJA-Dvoje do troje pacijenata, inficiranih bakterijom klostridija, u veoma su teškom i ozbiljnom stanju, a odeljenja Ortopedije i Hemodijalize zatvorena su zbog bakterijskih infekcija, potrdio je koordinator rada u Opštoj bolnici u Ćupriji infektolog prof dr Mijomir Pelemiš, kome to zaduženje dao ministar dr Zlatibor Lončar, posle smene vd direktora dr Marka Ilića

-Od troje bolesnika sa infekcijom klostridije, dvoje su u veoma teškom i ozbiljnom stanju, jer imaju teške hronične bolesti, koje ih mnogo više ugrožavaju nego ova infekcija. Kod dvoje pacijenata postoji sumnja na infekciju, ali još nije dokazano. U proteklih nekoliko dana nije bilo novo obolelih od klostridije, rekao je prof dr Pelemiš.
ortopedija -cuprija-g.j.
Odeljena ortopedije i hemodijalize su zatvorena, a pacijenti zbrinuti.
-Odeljenje ortopedije je zatvoreno i više ne radi, dok se ne steknu uslovi za njegovo otvaranje. Pacijenti se neće vraćati dok se ne izvrše svi potrebni i predloženi radovi. Pacijenti sa tog odeljenja su otpušteni kući, ukoliko su dobro, ili prevedeni u Infektivno odeljenje, dok je jedna pacijentkinja, u veoma teškom stanju, u Intenzivnoj nezi, objasnio je Pelemiš.

Odeljenje ortopedije
Odeljenje ortopedije

Rezultati rada, analize i izveštaji nadležnih službi, komisija i obducenata nisu još uvek poznati.
-Sanitarna inspekcija iz Kragujevca po nalogu ZJZ, a posle pregleda vode, naložila je zatvaranje regionalnog Centra za hemodijalizu, zbog bakterija u vodi. U toku su dodatne analize da bi se utvrdilo o kojim bakterijama je reč. Uzorci vode biće poslati i u Beograd. Preko 140 pacijenata je zbrinuto u centrima za dijalizu u okolnim gradovima, potvrdio je prof dr Pelemiš.
Saopštenje SLD
Saopštenje SLD

KO JE DIREKTOR BOLNICE?
Ćuprijska podružnica Srpskog lekarskog društva u saopštenju za javnost pita se ko je sada direktor Opšte bolnice u Ćupriji, jer iako je ministar Zlatibor Lončar smenio dr Ilića, ,,on i dalje dolazi na posao i obavlja fukciju direktora”. Lekari iz Ćuprije zatražili su i odgovornost od menadžmenta bolnice za ovakvo stanje, a posebno šefova odeljenja na kojima se dešavaju infekcije bakterijama. Bivši vd direktor dr Ilić je ujedno i šef Odeljenja hemodijalize, navode oni u tom saopštenju i dodaju da se ,,distanciraju od loše organizacije rada u bolnici“. Prof dr Pelemiš insistirao je na tome da nije postavljen za direktora, već samo za koordinatora rada i nadzor nad merama zatečenog stanja.
obezbedjenje bolnice 1-cuprija-g.j.
OBEZBEĐENJE ZABRANILO RAD NOVINARA
Služba obezbeđenja ćuprijske bolnice sat vremena nije dozvoljavala novinarskim ekipama da uđu u krug te ustanove, bez ikakvog objašnjenja, sem da se čeka naređenje šefa. Obezbeđenje nije dozvoljavalo ni se snime video i foto pokrivanja na ulazu u bolnicu. Mučnu situaciju prekinuo je prof dr Pelemiš. Pored toga, bilo vidno prisustvo više pripadnika obezbeđenja u krugu bolnice, koji su pratili novinare.