JAGODINSKI ODBORNICI JEDNOGLASNO ODLUČILI
JAGODINA-Odbornici Skupštine grada Jagodina jednoglasano su doneli u petak odluku o povećanju iznosa poreza na imovinu građana za sledeću godinu, dok poljoprivredno zemljište neće biti oporezovano. Skupština je trajala sedam minuta, a odbornici su usvojili devet tačaka dnevnog reda. Načelnica gradske uprave za javne prihode u Jagodini Zorica Dimitrijević potvrdila je da će porez na imovinu biti viši za narednu godinu i da je to rezultat povećanja cena nekretnina prilikom kupoprodaja, odnosno prema podacima dobijenim od javnih beležnika.
-Cena kvadrata u prvoj zoni povećana je sa 60 hiljada dinara na 64 hiljade dinara, nešto veća je razlika u drugoj zoni, ali poreske stope i amortizacija nisu menjane, kazala je Dimitrijević.
Cena kvadrata u drugoj zoni za kuće i stanove je 52. hiljade dinara, dok je u trećoj 28,5 hiljada dinara.
U materijalu za sednicu stoji da je pored povećanja cena stambenih nekretnina, zabeležen pad cena poslovnog prostora, kao i da je primenjena, zakonom propisana, maksimala visina poreske stope od 0,4 odsto za imovnu i 0,3 odsto za gradsko građevinsko zemljište. Ovom odlukom, zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj, poljoprivredno zemljište neće biti oporezovano. Pored ovih nameta, Jagodinci plaćaju i ekološki porez u visini od 12 dinara po kvadratu.