PRIVATIZACIJA RAVANICE – STEČAJ ILI PODRŽAVLJENJE

ĆUPRIJA-Fabrika konditorskih proizvoda Ravanica iz Ćuprije biće podržavljena ili ide u stečaj, izjavio je predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić- SNS i dodao da je ta fabrika sa 400 radnika ,,ni nebu, ni na zemlji“.
-Postoje dve varijante, a to su da Ravanica postane državno preduzeće, a druga da ode u stečaj, jer je rok za završetak privatizacije 31. decembar. To zavisi od Ministarstva privredne, objasio je on i ustvrdio da ,,država nije u ušla u Ravanicu poslenjih 20 godina i ne zna se šta se tamo radi“.
-Mislim da je na redu da Ravanica dođe pod okrilje države i da država vidi šta se tamo radilo poslednje dve decenije. Razni pokušaji države da uđe u Ravanicu nikada nisu uspeli, ali mislim da je držva odlučna i da će posle 1. janura biti jasnija slika tog preduzeća. Na sajtu Agencije za privatizaciju može te videti o kakvom se menadžementu radi, navodi Erić.
Branko Stojanović direktor Ravanice sa iznenađenjem kaže da prvi put čuje činjenica koje je rekao Erić, te da je to preduzeće predalo svu dokumentaciju Agenciju za privatizaciju.
-Čekamo njihove korake, oni to malo sporije rade, nemam druge informacije. Bilo je puno krajnjih rokova privatizacije, ali mi nije jasno otkud Eriću da mi idemo u stečaj. Onda on bolje zna od mene, ne bih hteo dalje da diskutujem, rekao je on.
Nezvanično saznajemo da je imovina Ravanice procenjena na preko 8 miliona evra, da se očekuje raspisivanje tendera, kao i njegov neuspeh zbog visoke cene. Za te poslove biće potrebno bar pola godine, odnosno biće kupljeno vreme, a zatim da se pokuša solucija podele akcija radnicima ili podržavljenja fabrike.
Ravanica je u postupku privatizacije od 2001 godine. Posle prvog neuspelog tendera, više nije bila nuđena na prodaju. Država je imenovala 2009 godine nove zastuonike kapitala, ali radnici su štrajkom vratili predhodno rukovodstvo. U lokalnom parlamentu postoji GG Ravanica, koju čine odbornici iz te fabrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *