OD IDEJE SA YOUTUBE DO GREJANJE KUĆE NA PIVSKE LIMENKE

MATEMATIČAR DARKO MILIĆEVIĆ IZ PARAĆINA

PARAĆIN-Nastavnik matematike i informatike iz Paraćina Darko Milićević (39) uspešno je sproveo eksepriment od početne ideje, koju je našao na popularnom sajtu YouTube, do zagrevanja vazduha i mogućeg dogrevanja kuće na solarnu energiju uz pomoć aluminijumskih limenki od piva. O njegovom ekseprimentu pisao je i engleski Dejli mejl.
-Mediji su preuveličali čitavu priču, to je bio samo eksperiment. Kuću je nemoguće zagrevati ovakvim panelima u našim uslovima, jer rade samo kada je sunčano vreme. Možda bi sve moglo da funkcioniše na mediteranskim ostrvima, gde je veliki broj sunčanih dana. Ideju sam preuzeo sa YouTuba, priča Milićević.

Darko Milićević
Darko Milićević

On je pred početak zime montirao panel na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači.
-Izvršio sam merenje 31. decembra. Tada je temperatura napolju bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli vazdih temperature 51,8 stepeni. Mana sistema je što grejanje radi samo kad je dan sunčan, što je u našima uslovima veoma retko tokom zime, kaže ponosno nastavnik matematike.
darko milicevic 2-paracin-f.b.
Projekat izrade panela je trajao tokom celog leta i jeseni, jer su pravljene pauze.
-Panel je mali jer je u pitanju eksperiment i nema snagu da zagreje sobu, ali funkcioniše, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu da iskoriste pametno. Za eventualno zagrevanje kuće bilo bi potrebno izraditi bar 20 kvadrata panela i postaviti najbolju izolaciju, navodi Milićević i otkriva da je do ideje došao tako što je prošle zime tragao na internetu za alternativnim načinima zagrevanja.
darko milicevic 3-paracin-f.b.
-Našao sam mnogo ideja, međutim, ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu. On košta oko 2.500 dinara i stavlja se sa prednje strane da se topao vazduh ne bi gubio iz sistema. U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj grejni sistem košta oko 60 evra, bez rada, priča Milićević.
darko milicevic 5-paracin-f.b.
On je napravio ram od iverice dimenzija jednog kvadratnog metra izolovao stiroporom od tri centimetara, sve to zaštićeno je crnom folijom. Napravljena su ležista za limenke koje su ofarbane u crno, jer tako jače upijaju sunčevu toplotu.
-Panel ima 11 limenki u četiri reda, odnosno, ukupno 44. Sistem za grejanje pomoću aluminijumskih konzervi funkcioniše na način da hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a sunčevi zraci ga zagrevaju u dobro izolovanom sistemui. Topao vazduh ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu i to sa donje strane, jer se tako bolje zagreva prostorija, otkriva Milićević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *