JAGODINA-Đački parlament OŠ 17 oktobar zovu i ,,savest škole“, jer su đačkim dežurstvima disciplinovali profesore i učenike, a zatim pokrenuli humanitarne akcije i organizaciju raznih obrazovnih aktivnosti. Profesori su prestali da šalju učenike za vreme nastave da im plaćaju račune ili po užinu, broj đačkih konflikata je manji za polovinu, dok su neopravdani izlasci sa nastave četiri puta smanjeni.
-U prvom kvartalu je 290 učenika izazilo sa časa neopravdano, odnosno samoinicijativno, a 159. je pustio profesor. Za svako odeljenje se vodi statistika, koja se uručuje razrednim starešinama sa predlogom za kažnjavanje učenika i to uglavnom bude usmeni ukor. To je doprinelo da u drugom kvartalu samoinicijativno napusti nastavu tek 77 učenika ili skoro četiri puta manje, dok su nastavnici pustili 110 učenika.Te podatke stavljamo na oglasnu tablu, kao i razloge, kaže predsednik Đačkog parlamenta Bojan Pavlović. ucenici 17 oktobar-jagodina-g.j.
Pod opravdanim razlozima za napuštanje profesori su slali učenike sa časova po kredu ili marker, iako bi trebali budu spremni za nastavu, ali učenici su odlazili sa časova kako bi profesorima plaćali račune, kupili doručak ili užinu, kao i da kopiraju neka dokumenta i mnoge druge sitnice.
-Tridesetak učenika se stalno pojavljuje u našim statistikama koji samoinicijativno napuštaju časove. Kažu da im je dosadno ili navodno da moraju da izađu kako bi popričali sa nekim. U početku profesori nisu podržavali dežurstva i zapisivanje, ali su korigovali mišljenje posle rezultata koje smo prikazali. Međutim, delu profesora se ne sviđa kada se njihova imena nađu na spisku na oglasnoj tabli. Zbog toga smo morali da promenimo način dežurstva, objašnjava Pavlović.
Portparolka tog parlamenta Lea Tasić, učenica osmog razreda, najavila je da će u organizaciji tog parlamentga od 15 aprila biti održan Festival nauke, kao i da će ga otvoriti naučnik dr Velimir Abramović. Pored toga, parlament organizuje humanitarne akcije i do sada je pomoć dobilo troje siromašnih učenika.