Autori – smenjeni direktori fabrika FKS

Posle pokretanja inicijative od strane izvršnog direktora, direktora svih pet fabrika i rukovodioca izvozne službe u Holding Kablovi a.d. Jagodina da generalni direktor Mr. Ratko Vučurović podnese ostavku iz vrlo poznatih razloga, epilog je da su pokretači inicijative ekspresno smenjeni, postavljeni na početnička radna mesta i upućeni na plaćena odsustva. Radi se o ljudima koji su završili državne fakultete, koji imaju celokupni radni staž u FKS-u, koji su radili na različitim radnim mestima vrlo odgovorno i pošteno i do juče nije bilo primedbi na njihov rad i koji su dugi niz godina doprinosili visokom ugledu FKS-a koji on do danas ima.
Ogromna većina radnika je svojim potpisima jasno stavila do znanja da podržava inicijativu direktora fabrika.
O svojim aktivnostima inicijativni odbor je obavestio i najviše državne institucije i zamolio ih za pomoć u rešavanju novonastale situacije u FKS-u.
Da podsetimo i dopunimo razloge zašto generalni direktor treba da podnese ostavku:
– zbog nepoverenja ogromnog broja zaposlenih prema načinu vođenja fabrike,
– zbog negativnog poslovanja u kontinuitetu,
– zbog opstrukcije svih aktivnosti vezanih za vlasničku transformaciju u prethodnom periodu,
– zbog nesaradnje sa najbližim saradnicima,
– zbog odavno ispunjena oba uslova za penziju,
i zato, ma kako se dalje odvijala situacija, nije logično da isti čovek nastavi dalje da kreira politiku fabrike ako se zna kako je do sada radio.
Trenutna situacija u FKS-u je takva da se na sve moguće načine vrši pritisak na pojedine radnike da odustanu od socijalnog programa, kako bi se mogla organizovatibilo kakva proizvodnja, ali su rezultati vrlo skromni.
Zbog masovnog izjašnjavanja zaposlenih za socijalni program, koje je pre svega izraz nepoverenja prema načinu rukovođenja od strane generalnog direktora, spisak onih koji ostaju u FKS-u sačinjavaju vrlo mladi radnici, koji nemaju pravo na socijalni program i neznatan broj ostalih radnika, uključujući i neproizvodne koji ne mogu da organizuju uspešnu proizvodnju. Epilog ovakve situacije je da se pozivaju na rad penzioneri (u proizvodnji i u organe upravljanja – nadzorni odbor), bivši radnici koji su davno uzeli socijalni program i u tom periodu proglašeni za tehnološki višak…
Ako se nastavi ovakav trend i realizuje socijalni program, iz FKS-a će izaći radno sposobni, stručni radnici, koji su danas nosioci proizvodnje, a ostaće mali broj mladih neiskusnih radnika sa penzionerima i onima koji su davno uzeli socijalni program i koji sada sa ugovorima ili bez njih deluju u FKS-u.Primera radi u dve najveće fabrike FEK i TKL, koje su nosioci proizvodnje i poslovanja, i koje sada imaju po 400 zaposlenih, kada se realizuje socijalni program ostaće po 60 do 70 radnika.Sa ovim brojem i strukturom zaposlenih i na osnovu prethodno iznetih činjenica, može se pretpostaviti kolika će i kakva proizvodnja biti i da li je moguća dalja perspektiva FKS-a?
U preduzeću kakvo je Fabrika kablova Jagodina,koja iz društvenog sada prelazi u većinsko državnovlasništvo, a sa ciljem da se nakon prelaznog perioda uspešno privatizuje,neophodno je da postoje transparentni odnosi a ne samovolja bilo kog pojedinca, odnosno potrebno je da njom rukovode stručni, radni i odgovorni ljudi sa vizijom u budućnost.
Cilj ovog autora ovog teksta nije destruktivno delovanje već samo još jedan doprinos i želja za pronalaženje najboljeg rešenja za opstanak i rad fabrike u budućnosti.