VIDOVDANSKE SVEČANOSTI U MANASTIRU RAVANICA

ĆUPRIJA-Ispod zidina manastira Ravanica, sagrađenog pred Bitku na Kosovu kao zadužbina kneza Lazara, danas je završena trodnevna manifestacija Vidovdanske svečanosti, koja je održana pod pokroviteljstvom Opštine Ćuprija.
Obraćajući se prisutnim vernicima i gostima manifestacije, Njegovo preosveštenstvo vladika braničevski Ignatije rekao je da su danas jevanđeljski principi svima potrebni, pozvavši na „ljubav, razumevanje i da smo bliže jedni drugima“.
-Radujem što danas naš narod, bez obzira na vreme koje je prošlo, još uvek čuva jevanđeljsku osnovu života. Ona je potrebnija danas da se sačuva ne samo kod nas, nego je potrebno da se obnovi u čitavoj Evropi, kazao je vladika Ignatije podsetivši da je i Evropa izgrađena na jevanđeljskim principima, iako je u poslednja dva-tri veka mnogo toga od Jevanđelja odbačeno, „pa smo kao posledicu imali velike, strašne krvave sukobe“, besedio je on i podsetio na reči svetitelja, „Boga radi“ – Bog je ljubav, on nas sve voli – nego radi nas samih“.


-Bog čini sve što može za nas, ali ne može da nas na silu natera da volimo jedan drugog. A to je, u stvari, osnov naših života. I to je projavio i Vidovdan, i Sveti knez lazar, i sva pokolenja koja se do danas napajaju na opredeljenju Lazarevom, na opredeljenju za jevanđeljske vrednosti koje su večne i koje su jedine životvorne jer to drži i zemlju i gradove“, rekao je u svojoj besedi episkop Ignatije.
Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić koji je podsetio koliko je Vidovdan utemeljen u našoj kolektivnoj svesti, ali i podvukao kako se danas borba za Srbiju vodi na drugačiji način nego na kraju 14. veka.


-Danas se borimo za nova radna mesta, danas se borimo i za pomirenje u regionu, ali ne smemo da zaboravimo šta je Srbija i odakle potičemo, rekao je Erić, dodavši da mu je drago što je danas u Ravanicu došlo mnogo ljudi iz svih krajeva Srbije.
Upravo su posetioci završnog dana Vidovdanskih svečanosti bili u prilici da, osim prigodnog kulturnog programa, još jednom na delu vide devojke i momke iz SVIBOR saveza Srbije, koji su i vizuelno pomogli da plato ispred Ravanice bude što verniji srednjovekovnoj Srbiji.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *