SVILAJNAC-Povodom 29 juna Dana opštine Svilajnac najviše društveo priznanje te opštine Plaketa uručena je direktoru Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marku Blagojevići za veliki broj uspešno realizovanih projekata u saradnji sa ovom kancelarijom.


-Uspešna saradnja biće nastavljena i u budućnosti. Retko imam priliku da budem zadovoljan saradnjom sa nekom opštinom, a saradnjom sa Svilajncem sa prezadovoljan, jer se sve odvijalo brzo, efikasno i kako treba. Mnogo smo projekata uradili, ali ne stajemo, očekuju nas u narednom periodu neki već dogovoreni projekti, rekonstrukcija Doma zdravlja i mosta kod autobuske stanice, a očekujem i druge uspešne projekte i čestitam ovom prilikom predsedniku Milanoviću na postignutim uspesima i rezultatima, izjavio je Blagojević koji se u ime nagrađenih obratio publici.
On je dodao da očekuje da ubrzo krene i projekta regulacije Resave koji se finansira iz fondova EU.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da je prvi zadatak regulacija Resave i zaštita građana i opštine Svilajnac od mogućih poplava.
-Drugi prioritet je završetak nove industrijske zone, a treći dalji razvoj Prirodnjačkog centra Srbije, koji je i veliki turistički potencijal i ja mislim da jedna zajednička tura sa okolnim opštinama može biti veoma turistički atraktivna. Četvrti zadatak je nastavak rekonstrukcije javnih objekata, rekao je Milanović.


Zahvalnice te opštine uručene su poljoprivedniku Draganu Todoroviću, preduzeću „GS EVROMETAL“ DOO, Ambasadi Japana u Srbiji, dugogodišnjem predsedniku te opštine Miodragu Saviću. Đaci generacije nagrađeni su sa po 30.000 dinara, a osvajači jednog od prva tri mesta na državnim takmičenjima po 10.000 dinara. Svečanoj sednici, održanoj sinoć u svilajnačkom Centru za kulturu, prisustvovalo je oko 300 gostiju iz cele zemlje i regiona. Prikazan je kratki film, osvrt na najvažnije poslove, projekte i uspehe opštine Svilajnac u protekloj godini. Muzička pratnja su bili Vojni orkestar „Stanislav Binički“ i jedanaestogodišnja Stojanka Pešić, violinistkinja iz Svilajnca, čije muzičko školovanje i usavršavanje stipendira opština Svilajnac, kao jednom od najvećih muzičkih talenata poslednjih godina.
Opština Svilajnac proslavlja svoj dan 29. juna jer je na ovaj dan Ukazom kneza Mihaila Obrenovića 1866. godine Svilajnac zvanično proglašen varošicom.

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.