ARSIĆ-MINISTARSTVO KULTURE POKAZALO NEBRIGU PREMA LEVAČKOM SABORU

REKOVAC-Umetnički direktor 47. Sabora narodnog stvaralaštva “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” glumac Tihomir Arsić izjavio je da je Ministarstvo kulture neodbravajući sredstva za organizaciju SAbora pokazalo veliku nebrigu i ogrešilo se prema manifestaciji koja postoji 46 godina. Sabor se održava 6. i 7. avgusta u manastiru Kalenić.
– Ministarstvo kulture je ove godine ignorisalo Sabor i po ko zna koji put ogrešilo o manifestacije koje su izvorne i autentično narodne, rekao je Arsić i dodao da je ,,elitna kultura je nešto što pokušava da sebi nađe prostora, a mi ćemo se boriti da ovu našu, običnu, jadnu, seljačku, srbijansku ili šumadijsku kulturu održimo”.
Prošle godine pokrovitelj Sabora bilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a godina pre toga Ministarstvo kulture i informisanja. Kulturni centar u Rekovcu je konkurisao sa projektom, ali sredstva nisu odbrena, pa je jedini pokrovitelj manifestacije Skupština opštine Rekovac.
Predsednik Organizacionog odbora Sabora i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đođević je ocenio da će Sabor, i pored toga što nije dobio sredstva od ministarstva, i što je reč o siromašnoj opštini, ispuniti sva očekivanja učesnika i gostiju.
-Biće to jedan od boljih Sabora održanih poslednjih godina i nadamo se će ubuduće država ovakvim manifestacijama poklanjati više pažnje, dodao je Đorđević.
Sabor narodnog stvaralaštva “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” po tradiciji se održava u porti srednjovekovnog manastira Kalenić i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke.
Početak je ove godine, u manastirskoj porti, zakazan za 18. sati, 6. avgusta, a po tradiciji tu manifestaciju otvora predstavnik Vlade Srbije, međutim, još se ne zna ko će ispred vlade otvoriti Sabor.
Svečanom otvranju prisustovaće, kako se očekuje, predstavnici diplomatskog kora, privredni, javni, politički i kulturni radnici Srbije, Šumadije i Pomoravlja.
Na otvaranju će nastupiti Vokalni solista Biljana Krstić i “Bistrik orkestar” i Grupa “Una Saga Serbica”, a Arsić će govoriti stihove Đure Jakšića, Desanke Maksimović i izvesti monolog iz predstave “Solunci govore” i besede vladike Nikolaja Velimirović.
Narednog dana, koji će početi liturgijom u manastirskoj crkvi, na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke nastupiće 15 KUD iz Šumadije i Pomoravlja, a gostujuća KUD iz zemlje i inostranstva će imati revijalni nastup.
Biće organizovane izložbe starih i retkih knjiga, novina, časopoisa i publikacija, izložba slika Tomislava Savića.
Izložba i degustacija starih jela sa područja Levča, domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara.

 

Pozitivni primeri Razglednica iz Rekovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Rekovac.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *