ZA NOVE ELEKTROFILTERE NA TE MORAVA EU OBEZBEDILA 5 MILIONA EVRA

SVILAJNAC-Na TE Morava u Svilajncu u okviru kapitalnog remonta postrojenja biće postavljen novi elektrofilter za koji je EU izvdojila 5 miliona evra.

-Jedan od najznačajnijih zahvata tokom remonta  odnosi se na ugradnju novog elektrofiltera. To će elektrani omogućiti da radi po najstrožijim evropskim ekološkim standardima i propisima, a najbitnije je da će negativne posledice po životnu sredinu biti značajno umanjene, kaže direktorke te elektrane Marija Stevanović.

Kapitalni remont bloka  TE Morava 125 megavata obavlja se u dve faze, prva je završena prošle godine i njena vrednost je 10 miliona evra, dok je u toku druga vredna 20 miliona evra, koja će biti završena do kraja avgusta. Zatim sledi probni rad i priključenje na mrežu.

-Kapitalni remont obezbediće stabilan, bezbedan i ekološki prihvatljiv rad. Stanovništvu Pomoravskog okruga to će doneti sigurniju egzistenciju i zdraviju životnu sredinu, zaključila je Marija Stevanović.

Elektrana se snabdeva ugljem iz jamskih rudnika JP Resavica, a za ovu godinu je planirano da EPS preuzme oko 300 hiljada tona uglja.

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *