SVILAJNAC-PARAĆIN-Dve pomoravske lokalne samouprave, dva različita ugla gledanja na predlog Zakona o prihodima lokalnih samouprava kojim bi lokalne uprave od poreza na zarade bile uskraćene za 30 odsto.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milianović izjavio je danas da podržava novi predlog zakona, jer smatra da to nije loša mera ukoliko se novac na pravi način iskoristi za kako je najavljeno osnivanje posebnog fonda koji bi Vlada Srbije i EU dopunili dodatnim sredstvima, a opštine bi se projektima takmičile za sredstva za izgradnju lokalne infrastrukture.
-Mislim da će manje opštine biti na dobitku. Ovom merom najviše će biti pogođeni veliki gradovi, jer imaju najveći broj uposlenih. Gradovi su godinama unazad bili privilegovani, više se ulagalo i vodilo računa, a male opštine su se praznile i za njih nije bilo novca. Ako bude zaživeo takav predlog i novac bude ravomerno deljen, male opštine biće na dobitku, ocenio je Milanović.
On je objasnio da je reč je o fondu koji bi godišnje akumulirao oko 8 milijardi dinara, kao i da opština Svilajnac ima 50 spremnih projekta.
Sa druge strane njegov kolega iz Paraćin Saša Paunović, koji je bio u jednom mandatu na čelu Skupštine gradova i opština, ocenio da politika smanjenje prihoda lokalnih samoupravana na račun državne kase dugoročno vodi ka ,,pražnjenju unutrašnjosti i seljenju stanovništva u Beograd i Novi Sad“.
-Novi predlog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava nisam video, ali sam saznao iz medija da se radi na njemu i da je reč o kompromisnom rešenju. Prema novom predlogu manje drastično biće smanjeni lokalni prihodi, pa će tako investicione mogućnosti Paraćina biti smanjene za 10 odsto u odnosu na sadašnje stanje, rekao je Paunović i konstatovao da je žalosno što se ,,opštinski prihodi smanjuju po šesti put za četiri godine uz stalno drastično povećanje državnih poreza”.
-Po usvajanju i ovog poboljšanog predloga opštine će biti u gorem stanju nego pre 2012. godine. Nije istina da je reč samo o uravnoteženju, zbog problema sa Dinkićevim zakonom iz 2012. godine, već o još većem smanjenju za lokal u korist republike, kaže Paunović.
-Dugoročno to je politika koja dovodi do pražnjenja cele unutrašnjosti Srbije i seljenja za Beograd i Novi Sad. Za svaki milion dinara koji se uzmu jugu Beograd treba da sprema deset miliona da gradi nove mostove, jer migracija će biti tolika da ni ova dva nova neće biti dovoljna kada se svi presele tamo, zaključio je on.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprene Ana Brnabić za sredu je zakazala sa predstavnicima opština i gradova sastanak povodom novog predloga zakona.

 

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.