DESPOTOVAC-Himnom Srbije ,,Bože pravde” u izvođenju Lene Kovačević i govorom glumca Svetislava Buleta Goncića počeli su večeras 24. Dani srpskoga duhovnog preobraženja u Despotovcu.
-Kada u Srbiji manifestacija, koja ima visoke umetničke vrednosti, traje već četvrt veka to je siguran znak da vredi. Postoji mnogo razloga što se 24 godine Dani srpskoga duhnog preobraženja održavaju u Despotovcu koji imenom čuva sećanje na Despota Stefana Lazarevića, jednog od najumnjih vladara Srbije. On je uvideo da se da moć vladara ne leži samo u veštini rukovanja mačem i da se ne može samo na zlatu i vojsci održati država. Uspeo je da stvor državu koja je bila stecište kulture, umetnosti i nauke u nemogućim uslovima. Manastir Manasija, Resavska škola, začeci srpske duhovnosti i pismenosti, zaostavština su Visokog Stefana. Dani srpskog duhovnog preobraženje sadržajem i misijom opominju, čuvaju od zaborava i šire prosvetiteljske ideje moderene srpske države koja se oslanja na znanje, kulturu i umetnost, baš onakve kakve je sanjao i ostvario Despot Stefan. Duh naroda brani se na mnogim poljima, ali prevashodno kulturom koja je najefikasnije sredstvo u borbi protiv beznađa i lutanja.I posle šest vekova Srbija stoji na istom raspeću i pred istim izazovima. Valja će nam, kao i Despotu tada, mudrosti, odricanja, hrabrosti i vizionarstva, rekao je Goncić na otvaranju manifestacije.


U ime domaćina zamenik predsednika opštine Nenad Jovanović je poželeo dobrodošlicu na manifestaciju i istakao ona slavi Despota, Srbiju, kulturu, umetnost i nauku.
Manifesatciju je otvorio koncertom hor „Viva voks“ pod vođstvom Jasmine Lorin. Narednih dana uslediće bogati sadržaji, književno veče sa piscem Vladimirom Kecmanovićem, u okviru „Večeri klasične muzike“ nastupiće pijanista Borko Milojković, veče džeza upriličiće Miško Plavi trio i Lena Kovačević, a u utorak će nastupiti rok grupa Van Gog. Dan kasnije je programom predviđena dečija predstava ,,Aladin i čarobna lampa“ kruševačkog pozorišta i koncert ,,Balkan Loversa“ i Marka Markovića. U četvrtak je Sabor narodnog umeća i stvaralaštva, projekcije dokumetarnog filma Milica autora Dragana Elčića i igrani film Otadžbina reditelja Olega Novkovića. U večernjim satima biće prikazan predstava Valjevska bolnica u režiji Slavenka Saletovića kruševačkog pozorišta. Otvaranje 2. Međunardnog viteškog festivala Despot Stefan Lazarević –JUST OUT, čiji je pokrovitelj predsednik Srbije Tomislav Nikolić, je u petak 26 avgusta. Predsednik Nikolić će otvoriti festival na kome će nastupiti 17 viteških grupa iz Evrope. Na svečanom zatvaranju manifestacije nastupiće Nacionalni ansambl Kolo.
Svi događiji biće održani na Trgu Despota Stefana u centru Despotovca i podno zidina manastira Manasija.
U Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ biće održani naučni skupovi „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnsoti i umetnosti VIII“, dr Marija Đinđić održaće predavanje na temu „Turcizam u srpskom jeziku“, o Zborniku radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti VII“ govoriće akademik Zlata Bojović i prof. dr Predrag Dilparić.
Pored toga u Centru za kulturu predviđeno je otvaranje izložbe grafika Bojana Otaševića i izložbe slika Slobodana Daneta Popovića, kao i predstavljanje mladih muzičkih talenata iz Despotovca. U Manastirskoj vodenici biće otvorena izložba slika sa Likovne kolonije „Resava 2016“. Pre svečenog zatvaranja biće održan seminar pod nazivom „Narodne igre u Gornjoj Resavi“, na kome će govoriti Dajna Kostić, kao i razgovoru o knjizi „Običaji, pesme i igre u Gornjoj Reasavi“ i narodnoj nošnji Gornje Resave.
Dani srpskog duhovnog preobraženja osnovani su 1993. godine pod geslom „Stvarati i kada je teško“, a prihvatili su je Srpska akademija nauka i umetnosti I Ministarstvo kulture. Manifestacija se održava od 19 do 28 avgusta.

ODATA POŠTA MIRI STUPICI
Pre otvaranja manifestacije Goncić je povodom smrti Mire Stupice pozvao prisutne na tgu Stefana Despota da minutom ćutanja odaju poštu velikoj glumici i rekao da ,,od danas više ništa neće biti kao pre”.
-Napustila nas je Mira Stupica kao jedna od najvećih glumica svih vremena, velika dramska umetnica koja je obeležila čitavu epohu. Njen ogoromni dar i beskrajni šarm utkan je u sve naše živote i u sve sadašnje i buduće generacije i ostaće neodvojiv deo i najsvetlija stranica istorije naše kulture i našeg pozorišta. Pozorište je bilo njen život, ali ona sama je bila pozorište. Zahvalni smo što smo bili deo njenog veličanstvenog stvaralačkog kruga, rekao je Goncić .

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac