DESPOTOVAC-Svetski šampion u pripremanju gulaša od belih bubrega je ekipa Guljatori iz Lipovice, a moto takmičenja bio je ,,Belim bubrezima protiv bele kuge“ . Oni su na tradicionalnoj 13. Mud(r)ijadi koja je održana u Etno domaćinstvu Milanović u Lipovici kod Despotovca pripremili, prema oceni žirija, najbolje bele bubrege u konkurenciji 20 ekipa iz Srbije, Finske, Nemačke i Mađarske.


-Preko hiljadu posetilaca bilo je ove godine na Mud(r)ijadi u Lipovici. Trudićemo se da i narednih godina festival bude još raznovrsniji sadržajem, što će doprineti većoj posećenosti, kaže vlasnik etno domaćinstva Bojan Milanović.


Pored gulaša, takmičari su imali i slobodan kulinarski program. Domaćin festivala bio je kompozitor Milutin Popović Zahar, koji je u prepoznatljivom duhu pričao aforizme o belim bubrezima. Festivalu je bio i prilika za promociju organskih proizvoda Resavskog kraja, ostale eko hrana, of road džip tura, zaboravljenih pastirskih igra, paraglajding, prikazana je pozorišna predstava „Opšta bolnica“ pozorišta iz Despotovca.
foto Nesa Markovic

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac