DESPOTOVAC-Zaštitnik građana utvrdio je da Centar za socijalni rad Petrovac na Mlavi, Odeljenje Žagubica, u dužem vremenskom periodu nije preduzimao mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti radi izvršenja pravnosnažne sudske odluke o poveravanju maloletnog A.A. (5) na roditeljsko staranje majci Saneli Davidović (25), a radi zaštite prava i interesa deteta od višegodišnje zloupotrebe roditeljskog prava od strane oca Žarka Aleksića (32). Naime, već četiri godine, od novembra 2012 godine, Žarko ne poštuje sudske odluke da preda dete niskog kalendarskog uzrasta majici i skriva ga prilikom sudskih izvršenja. Zbog toga je osuđen na kaznu zatvora od dva meseca, a za vreme služenja kazne njegovi roditelji su skrivali dete do državnih organa i socijalnih radnika.
-To je samo predlog Zaštinika građana, a da li će državni organi ili Žarko da ga postupe po tome videćemo, kaže vidno razočarana Sanela, ali je ohrabrena radom te institucije jer je ,,pronađeno puno grešaka u radu Centra za socijalni rad”.
-Četiri godine traje moja borba, nadam se da će biti bolje, jer taj centar dajući mišljenje da A. ostane kod Žarka nije uzeo u obzir činjenicu da on nije dozvoljavao da vidim dete. Centar ni ranije nije postupao po predlozima Ministarstva za rad i socijalna pitanja, čak su im naveli da na taj način ugrožavaju dete, pa ne verujem da poslušati Zaštinika građana, kaže ona i navodi primer Poravnjanja, između Žarka i centra o viđanju deteta i majke do okončanja svih postupaka, po kome tvrdi da ,,ni jedno slovo tog dokumenta nije ispoštovano” .
-Žalila sam se, žalila, žalila…i socijalni radnici mi na kraju kažu da ne mogu ništa da preduzmu. Dete ni jednom za četiri godine nije kod mene ušlo u stan, niti je bilo samo samnom, viđam ga ispred zgrade. Dovodi dete kad on hoće, a ne svake nedelje, nekada jednom ili dva puta mesečno. Sve to znaju socijalni radnici, ali nikom ništa, pričao ona i podseća da nije znala za postojanje dokumenta o Poravnjanju između Žarka i centra, jer nije učestvovala u sastavljanju tog dokumenta, niti je bila prisutna, niti ga je potpisala.
-Nikada nisam sa A. provela popodne ili ceo dan. Nikad nije sam samnom, već su tu Žarko ili neko od njegovih rođaka. On uvek meni i detetu stoji iza leđa, jer, kako je jedom rekao, ,,ne mogu da te ostavim samu sa detetom moram da slušam šta ti njemu pričaš”. Ne dozvoljava detetu da se opusti i da bude samnom, uvek ga prati šta radi. Za protekle četiri godine vidi se da država nije sposobna i spremna da izvrši odluke koje donosi, da li je problem u sudu ili da neko neće, ne znam. Ali to su četiri godine, dete nije parče zemlje,pa da me je briga što će da stoji tamo, dete raste bez mene. U toku je suđenje jer tužilac tereti Žarka i njegove roditelje zbog skrivanja deteta, pričao ona.
Zaštitnik građana je u radu tog centra utvrdio propuste na štetu prava i interesa deteta A.A., koji se ogledaju u nepreduzimanju, u dužem vremenskom periodu, mera i aktivnosti iz nadležnosti organa starateljstva. Utvrđeno je nepoštovanje standarda stručnog rada, nepravilno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju prilikom procene i formiranja stručnog mišljenja o roditeljskim kapacitetima. U aktu Zaštitnika građana stoji da je propustima tog centra povređeno pravo deteta na održavanje ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim ne živi i pravo deteta da se o njemu brinu oba roditelja.
Sanela se u međuvremenu udala i rodila još jedno dete. Žarko Aleksić je ranije rekao da neće više davati izjave i novinarima zapretio tužbom ukoliko nastave da pišu o ovoj temi.

TROGODIŠNJA BORBA
-Sanela je ,,pobegla” od Žarka u septembru 2012 godine zbog, kako kaže, fizičkog i psihičkog maltretiranja,ali joj on nije dozvolio da povede tad desetomesečnog Andreja. Osnovni sud je starateljstvo nad detetom dodelio majci, što je posle žalbe oca potvrdio Apelacioni sud. Potom, Žarko i njegovi roditelji kriju malo dete od suda i socijalnih radnika koji dolaze na izvršenje. Nadležni organi nikada nisu utvrdili gde je i sa kim dete, da li je živo, dok je Žarko bio u dvomesečnom zatvoru .

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac