ĆUPRIJA-Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Turske Mehmed Kemal Bozaj danas su u Ćupriji otvorili pogon za proizvodnju tekstila turske kompanije Tibet moda. Zaposleno je 100 radnika, a investicija je vredna 1,1 milion evra.


-Kada završimo izgradnju Koridora 10, istočnog kraka prema Sofiji i južnog prema Grčkoj imaćemo dvostruko, trostruko više putničkih vozila nego danas, a posebno iz Turske. Hoćemo da imamo dobre odnose sa Turskom. Mnogi su mi smejali i osuđivali me zbog dobrih odnosa i mira sa muslimanima, e ovo su rezultati. Neće Turci da dođu tamo gde nemaju dobre odnose, mi ih dočekujemo kao prijatelje. Jedan od vlasnika Tibet mode Sengul Melih je sin Hajriza Demirovića koji je 1957. godine otišao iz Novog Pazara, rekao je Vučić na otvaranju fabrike i podsetio na turske investicije u Krupnju, Lekovcu, Vladičinom Hanu, Aleksincu…ali i najavio nove investije iz te države u Žitorađi.
On je istakao da Vlada Srbije nije dala subvencije za ovu tursku investiciju, ali će pomoći Ćupriji da kupi još jednu halu, što će stvoriti uslove da turski investitori ispune obećanje i zaposle 1.000 radnika, te najavio da će tada doći ponovo da obiđe Tibet modu.
-Sve što smo uništili od 1990. godine i 2000. godine naovamo, polako te industrijske centre oživljavamo. Hoćemo u Ćupriji da imamo još stranih investicija. Ukoliko se austrijski Cumtobel odluči za Ćupriju imaće svu podršku Vlade Srbije, a to bi onda rešilo sve probleme oko zapošljavanja Ćupričana, ali čitavom Pomoravlju, odnosno Jagodini, Paraćinu, Despotovcu i Svilajncu, rekao je Vučić.


Ambasador Bozaj kazao je da veruje da će Ćuprija biti najveći most između Turske i Srbije.
-Na jednom od sastanaka premijer Vučić mi je rekao ,,vi kažete ćuprija, mi kažemo Ćuprija, pa što ne bismo sastavili te ćuprije pa da bude jedna trgovina”. Prihvatio sam ponudu i uz podršku predsednika opštine Ninoslava Erića evo nas danas ovde. Od Ćuprije, preko Jagodine i Paraćina, znam da je taj narod radan i vredan, istakao je Bozaj.
U Ćupriji su danas započeli radovi na drugoj fazi izgradnje Industrijske zone površine 16 hektara. Država je odobrila za tu namenu 21 milion dinara, a rok za završetak je šest meseci.

TRAKLAJT ILI CUMTOBEL
-Traklajt je promenio vlasnika. Produžili smo trajanje subvencije Ćupriji od 3,5 miliona evra i očekujemo da se to realizuje do 2018. godine, to bi bilo vemo važno. Bilo da dođe Traklajt ili Cumtobel, Ćuprija je spasena, daj onda jednu od te dve da prebacimo negde drugo. Moramo da brinemo o svakom mestu u Srbiji. Ako Ćuprija dobije 1.000 radnih mesta u Tibet modi, dobije Kineze, dobije Cumtobel ili Traklajt, daj da jednog prebacimo gde imamo probleme. Problemi su po čitavoj Srbiji, najteže je na jugu,zato idemo u Niš, mnogo je muka…kaže Vučić.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.