DAN OSLOBOĐENJA JAGODINE – ČEPURIN: CRKVA NA GROBU 1.200 CRVENOARMEJACA

JAGODINA-Povodom 17.oktobra dana oslobođenja Jagodine u drugom svetskom ratu ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin najavio je početak izgradnju crkve na groblju 1.200 poginulih Crvenoarmejaca za oslobođenje ovog dela Srbije.  On je sa predstavnicima vlasti Jagodine položio je vence na grobove 1.200 poginulih Crvenoramejaca, pripadnika NOR i palih u ratovima za oslobođenje Srbije 1912-1918. godine.

-Zajedno sa Jagodinom izgradićemo spomen crkvu. Ovo mesto biće lep kutak za sećanje na pale borce i za one koji dolaze kao turisti u Jagodinu. Hvala stanovnicima Jagodine na saradnji i mi to veoma cenimo, rekao je Čepurin.

Ambasada Rusije i  Jagodina dogovorili u rekonstrukciju spomen područja Rusko groblje. Prvi radovi izvedeni su 2003. godine.

-Pre četiri meseca smo se dogovorili da kompletno rekonstruišemo spomen područje, pre dva meseca našili smo i sredstava u visini od 25.000 dolara. Ostvareni su prvi radovi na groblju. Pre dva meseca ovo područje bilo je urušeno, ali sada je u dobrom stanju, kazao je Čepurin..

On je podsetio da je bitka za oslobođenje ovog dela Srbije trajala je šest dana i noći, odnosno koliko je trajalo stvaranje sveta po Bibliji.

-Te borbe otvorile su put za oslobođenje cele Jugoslavije. To su uradili Sovjetski vonici i jugoslovenski partizani. Velike bitne su vođene, a o tome govori i veliki broj poginulih vojnika 1.200 Sovjeta i isto toliko partizana. Ovo mesto je znak sećanja na naše pale heroje i spomenik zajedničke prošlosti. Velike pobede su simbol da možemo da idemo dalje, da razvijamo ekonomiju i stvaramo budućnost, istakao je Čepurin.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma precizorao je da će iznad grobne ploče 1.200 poginulih Crvenoarmejaca biti podignura crkva.

-Donatori za izgradnju su Ambasada Rusije, ambasod Čepurin, Ministartsvo za rada i socijalna pitanja i grad Jagodina. Izgradnja počinje posle dobijanja dozvole državnih organa. Sredstva su obezbeđena, rekao je Marković i dodao da će spomen područje prerasti u memorijalno-sportski centar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *