OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA JAGODINE I ĆUPRIJE PRVOM SVETSKOM RATU

JAGODINA-Polaganjem venaca i odavanjem pošte ispred spomenika palim i umrlim ratnicima oslobodilačkih ratova 1912. – 1918. na centralnim gradskim trgovima,  danas su građani Jagodine i Ćuprije obeležili 98.godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

-Jagodina i Ćuprija oslobođeni su u istom danu, u velikom jurišu Srpskih vojnika, posle 40 dana od proboja Solunskog fronta. Vidi se efikasnost Srpske vojske  i želja da se osobodi otadžbina. Put ka Beogradu  tada je bio otvoren. Jagodinci i Pomoravci dali su veliki doprinos. U Jagodinskom srezu bilo je mobilisano 6.000 vojnika, trećina je položila svoje živote za slobodu Srbije. Treba se sećati tih heroje i junaka, da proslavljamo 25. oktobar dan velike pobede Srpske vojske i dan oslobođenja Jagodine, rekao je predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918 godine Dejan Tanić.spomenik-oslobodiocu-1-jagodina-g-j

Uz potomke poginulih ratnika, prisustovali su prestavnici SUBNOR-a i učesnika ratova od 1991. godine. Gradovi u Pomoravskom okrugu, oslobođeni su za dva dana: Paraćin 23, Rekovac 24, a Ćuprija i Jagodina 25. oktobra.  Srpska 1. armija pod komandom vojvode Petra Bojovića, u oktobru 1918. godine izvršila je jedan od najtežih zadataka u proboju Solunskog fronta, prešavši put do Niša za 25 dana, boreći se protiv dvostruko veće i odmorne 11. nemačke armije. U prvom svetskom ratu iz Srbije je izgubila 1,2 miliona stanovnika, internirano je 250.000 ljudi, polovina se nikada nije vratila, a od 565.000 ljudi pod oružjem, koliko je Srbija imala kada je napadnuta, na Krf je stiglo svega 150.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *