KOMISIJA VOJSKE SRBIJE:KADETI KRIVI ZA POGIBIJU, VOJSKA NIJE ODGOVORNA

JAGODINA-General Bojan Zrnić izjavio je, na današnjem nastavku suđenja majoru Vinku Žnidaršiču zbog pogibije dva i ranjavanja više kadeta Vojske Srbije na poligonu Pasuljanske livade 2012 godine, da je prema izveštaju komisije, kojom je on predsedavao, zaključeno da je ,,vanredni događaj nastao kao posledica nepropisnog , samovoljnog i nedisciplinovanog postupanja  kadeta i kadetkinja Pešadije 133. klase Vojne akademije-direktnim učešćem u vanrednom događaju i nije u odgovornosti vojne organizacije “.

-Propusti vojne organizacije koji su doprineli događaju ogledaju se u činjenicama da se na mestu van oblasnih zona našao zaostali neeksplodirani projektil. To je odgovornost Vojne akademije i komande poligona, kao i da su postojali propusti u planiranju, realizaciji i kontroli poligone obuke, što je odgovornost Vojne akademije, rekao je general Zrnić.

Major Vinko Žnidaršić
Major Vinko Žnidaršić

Svedok general Zrnić i optuženi major Žnidršič su odgovarali na pitanja sudije i advokata o mestu izvođenja vežbe.

-Komisija je utvrdila da vežba nije održana na predviđenoj lokaciji, ali posle analiza utvrđeno da to nije uticalo na nastanak vanrednog događaja, rekao je general Zrnić.

Tomislav Miletić
Tomislav Miletić

Major Žnidaršić je objasnio da je do promene lokacije za izvođenje vežbe  došlo zbog izmene rasporeda rada na poligonu, odnosno realizacije bojevog gađanja druge jedinice poligonu. Nadramatičniji trenutak sa suđenja bio je kada je otac poginulog kadeta Tomislav Milojević pitao majora Žnidaršića da li bi negov sin bio živ da nije došlo do promene loakcije za izvođenje vežbe.

-Vodio sam kadete tamo gde je sam verovao da je bezbedno, odgovorio je major.

U toku suđenja prezentiran je podatak da su na mestu na kome su kadeti izvodili vežbu neke jedinice ranije koristile za skladištenje novih i nekorišćenih ubojnih sredstava. Projektil koji je izazvao eksploziju, smrt i ranjavanje kadeta je bio star i neeksplodiran posle ispucavanja, a  skladišta ne služe za prikupljanje neeksplodiranih ubojnih sredstava. Na Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije18. juna 2012. godine u toku priprema za vežbu “Diplomac 2012”, od zaostalog projektila automatskog bacača granata 30 mm BVG, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno šutnuo i izazvao eksploziju, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *