ĆIĆEVAC-Jedno od najuspešnijih privatnih preduzeća, ali i firma sa, verovatno, najdužim neprekidnim stažom u opštini Ćićevac je, svakako, „Antić Kosta“ koju je, još davne 1959.godine, u Stalaću osnovao Kosta Antić.

-Nikada nismo ni jedan kredit uzeli, nikad se nismo zaduživali, celokupnu proizvodnju i razvoj finansiramo iz sopstvenih sredstava. Ne dugujemo ni dinara nikome. Po nabrojanom smo primer celoj Srbiji, ali šire, kaže Žarko Antić, sin osnivača Koste.

Sredinom prošlog veka Antić Kosta počeo je kao mala porodična radionica koja se bavila proizvodnjom metalne galanterije. Svakodnevni mukotrpan i vredan rad prepoznali su najbolji i najveći. Veliku prekretnicu u poslovanju predstavljaju prvi ugovori sa nemačkim gigantom „Mercedesom“ i redovne isporuke proizvoda za njih.

-Zapošljavamo 80 radnika, sve prinadležnosti i zarade isplaćuejmo u minut. Prema državi plaćamo sve poreze i u tome je tajna uspeha, pored kvaliteta u proizvodnji I zadovoljnih radnika. Izvozimo u 15 država naše proizvode, nastavlja Žarko Antić.

U godinama kada je izvoz industrijskih proizvoda iz ondašnje Jugoslavije u razvijene zemlje zapadnog sveta bio tek redak izuzetak, Kosta Antić je uspevao da taj deo poslovanja čak i proširi. Naravno, ni domaći kupci nisu zapostavljani, i radilo se paralelno na oba fronta. Rezultati nisu izostali, pa je dugogodišnji rad doveo do toga da firma danas ima razvijenu i stabilnu proizvodnju na preko 12.000 kvadrata sopstvenog proizvodnog prostora.

-Kroz iskustvo i specijalizaciju u oblasti metalne galanterije koji su stvarani decenijama, danas je omogućena proizvodnja sa najvišim kvalitetom, najnižim mogućim troškovima i sa najkraćim rokovima isporuke u Srbiji i balkanskim zemljama. Sa ponosom ističemo da je sva roba naručena tokom dana već sutra na putu ka kupcu u bilo kojoj od zemalji u koju se isporučuje, što pokazuje izuzetnu stabilnost i odlično planiranje. Kompletna distribucija obavlja sopstvenim voznim parkom, ističe Žarko Antić.

„Antić Kosta“ je danas savremena proizvodnja koja poseduje svu opremu neophodnu za produkciju i površinsku zaštitu metalne galanterije, kao i savremeno opremljenu alatnicu za izradu alata za sopstvene potrebe.

Izuzetan potencijal firme čini visoko obrazovani stručni kadar koji omogućava neprekidan razvoj novih proizvoda u sopstvenom projektnom birou. Za relativno malu sredinu poput Ćićevca, iznešeni podaci predstavljaju ozbiljnog privrednika i čvrst oslonac lokalnog razvoja.

-Primanja u ovom preduzeću su znatno iznad opštinskog proseka, sami zaposleni kažu isplata „tačna kao švajcarski sat“. Od samog početka rada firme osnovni princip bio redovna isplata radnicima jer, samo zadovoljan radnik omogućava da firma napreduje, dodaje Žarko Antić.

Tržište za svoje proizvode „Antić Kosta“ nalazi u zemljama Balkana, ali i u širem području. Tako se metalna galanterija iz njihovog programa može pronaći u Rusiji, Ukrajini, Italiji, Francuskoj, Češkoj, Poljskoj, Rumuniji i svim zemljama Balkana. Podatak da je internet sajt firme urađen na čak četrnaest jezika, govori o prisutnosti na stranim tržišima i izvoznoj orjentaciji.

Kvalitet svoje ponude ova firma redovno dokazuje učešćem na najvećim domaćim i inostranim sajmovima, od kojih posebno ističu moskovski „MosBuild“ na kome već godinama ostvaruju izuzetne kontakte sa kupcima. Poštujući svoje kupce, ali i želeći da svoj rad drže na visokom nivou, u firmi su uveli i svakodnevno primenjuju najviše standarde kvaliteta za koje imaju sve neophodne sertifikate.

Razglednica iz Ćićevca – Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćićevacbaner-za-projekte-final-jpg