JAGODINA-Dečija crkva  u Glavincima kod Jagodina, jedino dečije svetilište  u pravoslavnom svetu, obeležilo je danas  svoju slavu Vavedenje Presvete Bogorodice Marije. Preko tri veka na obroncima Juhora meštani sela Glavinci 4. decembra dolaze sa svojom decom da se pomole  Bogorodici za zdravlje i napredak porodice.

-Dečije svetilište ili crkva nastalo je iz potrebe u davna vremena, pre skoro tri veka, jer su nam deca umirala od nepoznate bolesti, predpostavljamo da je reč o koleri. Odmah po rođenju ili kao veoma mala deca su umirala, pretila je opasnost da se selo zatre. Međutim, desetina dece koja se igrala, čuvajući stoku, na ovom potesu ostajala je u životu i to je privuklo meštane. Oni su se igrali prolazeći kroz rupu u zemlji i gravili sa pepelom od vatre. Od tada su meštani prihvatili taj običaj i za Vavedenje dolaze do izvora, a za zaštitnicu su izabrali  Presvetu Bogorodicu, kaže meštanin Tomislav Jovanović-Mata (72), On je početkom 21 veka sa meštanima obnovio ovo jedinstveno dečije svetilište. Zatim su meštani počeli da ponovo da dovode decu.

-To nam je bio znak da moramo da obnovimo i crkveni hram u selu. Celo selo dalo je priloge, crkva je praktično izgrađena, treba da se oslika. Hram je posvećen Vavedenje Presvete Bogorodice Marije, priča predsenik organizacionog odbora ovogodišnjeg obležavanja dečije slave.decija-slava-glavnci-4-jagodina-g-j

Po rečima sveštenika Srđana Kandića reč je o jedinstvenom svetilištu u pravoslavnom svetu u koje posvećeno zdravlju dece, kao i običaju koji se nigde na taj način ne upražnjava. Posle drugog svetskog rata taj običaj je potisnut, a svetilište zaraslo i opustelo, retki međutim zadržali verovanje i redovno posećivali.

-Celo selo učestvuje u obeležavanju dečije slave. Svi meštani se okupi i dovedeu malu decu. Na sreću ne pamtimo da smo imali neku težu bolest kod dece, a kamoli smrt. Bilo je i ratova, svi su se živi vratili. Smrtnost  kod dece u Glavincima ne pamte ni najstariji meštani, a pričaju da se njihovi stari nisu sećali takvih tragičnih događaja, pričaju meštani.

Po tradiciji deca su dobila paketiće sa slatkišima, dok su se stariji grejali uz kuvanu rakiju.